Газовата конференция в София – "кьорфишек"

Чешкото председателство на Европейския съюз кани петима лидери на среща на върха за неруския проект "Набуко", а българският енергиен форум в подкрепа на проруския "Южен поток" може да e кьорфишек, пише близкото до ЕК електронно издание EUobserver.

Тази седмица президентите или министър-председателите на Турция, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан и Грузия ще бъдат поканени да се присъединят към европейската "тройка" на 8 май в Прага.

Европейското трио включва чешкия премиер Мирек Тополанек, председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и външнополитическия шеф на ЕС Хавиер Солана.

Ирак, Египет и Узбекистан ще бъдат поканени на по-ниско дипломатическо равнище, като наблюдатели. Такава покана е отправена и към Русия.

Енергийният форум, посветен на т.нар. "Южен коридор", ще се съсредоточи върху бъдещето на "Набуко"- газопроводът, планиран с дължина 2 000 км, който от 2014 г. трябва да транспортира газ от Азербайджан и Туркменистан до ЕС.

По-късно тръбата може да се снабдява с газ от Египет, Узбекистан, Казахстан. Целта на тръбопровода е да разчупи руския монопол върху доставките от Каспийския басейн към страните от ЕС.

ЕС подобрява отношенията си с Туркменистан, на чиято територия са едни от най-богатите газови находища. Миналата седмица Ашхабад подписа меморандум с германската РВЕ (RWE) за развитие на ресурсите.

В сряда Европейският парламент ще гласува нов търговски договор с Туркменистан.

В същото време българският президент Георги Първанов организира на 24 април алтернативен енергиен форум в София, на който са поканени 27 държави.

"Звездата" на форума, руският министър-председател Владимир Путин, за който бяха ангажирани президентски апартаменти, обаче оттегли участието си във вторник, като каза, че вместо това ще се срещне с българския премиер Сергей Станишев в Москва.

Три дни преди конференцията в София, председателят на ЕК Барозу все още не е потвърдил участието си. Шейхът на Катар – една от големите страни – доставчици, както и държавни ръководители на каспийски и централноазиатски държави обаче се очаква да присъстват.

"Южен поток", който трябва да транзитира руски газ по дъното на Черно море през България към Италия и Австрия, би трябвало да започне работа през 2015 г. и се счита за конкурентен на "Набуко".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?