Газовата война между Москва и Минск удари петролните доставки за Европа

Газовата война между Москва и Минск удари петролните доставки за Европа

Русия отново сюрпризира Европа с енергийни проблеми посред зима, след като петролните доставки за Полша, Германия и Украйна бяха прекратени заради газовата война между Москва и Минск. Подобна бе ситуацията в първите дни на миналата година, когато заради конфликт на Русия с Украйна за цената на газа, Москва спря транзита на синьо гориво през страната за Западна Европа. 

Руската компания “Транснефт” призна в понеделник следобед, че тя е прекратила подаването на нефт по нефтопровода “Дружба” за Полша и Германия. Това съобщи вицепрезидентът на компанията Сергей Григориев пред Ройтрес.

Износът е спрян след като Беларус започна съдебни действия срещу Русия за неплащане на току що въведения данък за петролните доставки.

“Транснефт” призна по-късно, че била принудена да преустанови транзита по нефтопровода “Дружба” след като Беларус започнал да отклонява количества петрол като плащане за неиздължения от русия данък.

Руската компания отказва да плаща данъка за петролния си износ през Беларус като твърди, че е незаконен.

По същото време Азербайджан отвори втори фронт на енергийния конфликт, като прекрати доставките на свой петрол за Русия.

Действията на Беларус и Азербайджан са в отговор на рязкото повишаване на цените на руския газ, доставян от “Газпром”.

“Транснефт” изрази надежда изясняването на проблема да започне във вторник, първия работен ден в Русия след коледно-новогодишните празници.

Вицепрезидентът Григориев обясни, че прекъсването на доставките се наложило заради отклоняването на количества от суровината в Беларус, която миналата седмица наложи 45 долара за тон пренасян  петрол през своя територия в отговор на нежеланото от нея двойно поскъпване на руския газ.

По-рано в понеделник руската агенция Интерфакс предаде, че Беларус е наредила да се спрат доставките на руски нефт към Германия, Полша и Украйна.

Григориев повтори, че Минск е въвел данъка за преноса незаконно.  Външното министерство в Беларус обаче заяви, че е незаконна експортната такса върху петрола, който руското правителство въведе от 1 януари като стъпка на натиск върху Минск.

Според Григориев първоначално доставките били намалени с количеството, което Беларус била отклонила, а след това били напълно прекратени. 

Ръководството на “Транснефт” твърди, че от 6 януари насам Беларус отклонил 79 хил. тона петрол, а от външното министерство в Минск казаха, че правителството е предприело мерки, за да не се допусне дефицит на гориво. 

Европа се разтревожи

ЕС потвърди прекъсването на транзита през полския нефтопровод и проверява дали това се е отразило на други разклонения на тръбата към Словакия и Югоизточна Европа.

“Свързахме се също така с властите в Русия и Беларус и настояхме да представят незабавно и подробно обяснение за причините за прекъсването”, заяви в понеделник еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Той добави, че няма непосредствен риск за доставките на петрол в ЕС, но ЕК предприема превантивни мерки.

Ежедневно Русия транспортира около една пета от петролния си износ – 1 млн. барела – през Беларус, основно към рафинерии в Полша и Германия.

Заместник-министърът на икономиката Пьотър Наимски потвърди, че Полша фактически се намира в ситуация на “спряно (петролно) кранче”. Засега страната има резерви от петрол за следващите 80 дни, който ще позволи да продължи производството на нефтопродукти, уточни Наимски.

Според него проблемите с доставките са в резултат на търговски спор.

“Това ни показва още веднъж, че споровете между различни страни от бившия Съветски съюз, между доставчици и транзитни страни означават, че тези доставки са ненадеждни”, заяви той пред ББС.

По тръбопровода "Дружба" годишно се транспортират 50 млн. т суров петрол. От тях 18 млн. т са предназначени за Полша, а около 22 млн. т са за германските рафинерии "Швед" и "Мидер Шпрегау".

Министърът на икономиката на Германия Михаел Глос изрази загриженост от спирането на доставките и призова Русия и Беларус да изпълнят отговорностите си съответно като страна доставчик и транзитираща страна.

“Очаквам доставките по нефтопровода да бъдат възстановени изцяло колкото е възможно по-скоро”, каза той.

В следобедните часове в понеделник скандалът продължи да ескалира в политическа посока, като полското правителство обвини директно Русия, че е отговорна за прекъсването на руските петролни доставки.

"Появяват се проблеми и в Украйна. Ако това е така, проблемът засяга и руско-беларуската граница, а това означава, че руската страна участва в него", каза полският зам.-икономически министър Пьотр Наимски на нарочна пресконференция по възникналия проблем.

Словашката държавна петролна компания "Транспетрол" съобщи, че петролните доставки по южното разклонение на Дружба са стабилни. Компанията обаче не скри, че очаква в по-късните часове да се появяват леки смущения, съобщи Дау Джоунс. От Словакия тръбопроводът продължава на запад към Чехия и на югозапад към Балканите.

Азербайджан спря каспийския нефт за Русия

Едновременно с кризата с руския петрол към Западна Европа проблем се появи и на азербайджанско-руската граница.

Азербайджанската държавна петролна компания СОКАР прекрати доставките за Русия през петролопровода Баку - Новоросийск на 1 януари, съобщи в понеделник началникът на външнотърговския отдел на компанията Мухтар Бабаев, цитиран от Франс прес.

Бабаев обясни, че Азербайджан използва петрола, който по-рано е бил изнасян за Русия (около 4,2 млн. тона през 2006 г.), за да захранва електроценталите, които вече не могат да разчитат на руския природен газ след провала на преговорите с “Газпром” за цената на синьото гориво.

Преминахме от смес от петрол и газ към петрол, допълни Бабаев.

Азербайджан отхвърли искането на “Газпром” от 1 януари цената на руския природен газ за страната да бъде увеличена от 110 долара/1000 куб. метра до 235 долара/1000 куб. метра, припомни бизнесподелението на Франс прес – агенция AFX.

Въпреки че Азербайджан разполага с големи петролни и газови находища в Каспийско море, лошата инфраструктура принуждава бившата съветска република да продължава да разчита отчасти на вноса от Русия, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?