Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Газовата връзка с Гърция е освободена от тарифна регулация

След отхвърлени от съда жалби продължават търговете за изпълнител на строежа и инженер-консултант

1 коментар
Газовата връзка с Гърция е освободена от тарифна регулация

Проектната компания и оператор на бъдещата газова връзка между България и Гърция е освободена за 25 години от регулация на тарифите си за пренос на суровината и сама ще ги определя. Дружеството "Ай Си Джи Би" също така запазва за този период от време договорените вече условия с търговците, които резервираха в проведения през 2016 г. предварителен пазарен тест малко над половината от 3-милиардния капацитет на тръбата. Това предвижда взето от българския и гръцкия енергийни регулатори на 8 август решение за освобождаването на междусистемната газова връзка от европейските изисквания за достъп на трети страни до съоръжението. Такова изключение беше предоставено и от Брюксел.

Сегашното регулаторно решение реално определя рамката, по която газопроводът ще работи от началото на търговска експлоатация, планирана за края на 2020 г. Това е стъпка напред в реализацията на проекта, който миналата седмица се е освободил от две пречки. Върховният административен съд окончателно е отхвърлил жалбите на фирми, които нямат нищо общо с газова сфера, срещу обществените поръчки за избор на изпълнител на строежа и за негов инженер-консултант и двата търга да подновени. Отделно решението отваря пътя за получаване на строително разрешително за тръбата и на гръцка територия.

Реално решението на ЕК и съвместното на двата национални енергийни регулатора за освобождаването на тръбата от достъпа на трети страни означава, че "Ай Си Джи Би" ще може сама да определя тарифите си, а няма да ги одобряват регулаторите както е за всички останали мрежови оператори с доказване на разходи и рентабилност. Също така компанията, в която поравно акционери са "Българският енергиен холдинг" и гръцко-италианската "Пасейдон", ще е длъжна да обявява публично търгове за капацитети от газопровода за различни периоди от време само на малко под 50 процента от годишната си мощност от 3 млрд. куб. м. 1.57 млрд. куб. м вече са договорени в пазарния тест от преди две години, обясни българският директор на дружеството Теодора Георгиева пред Mediapool..

Освобождаването на проекта от тарифната и пазарна регулация бе приветствана от Георгиева и гръцкият изпълнителен директор на "Ай Си Джи Би" Константинос Караянакос в изявление на компанията.

"Това е още една ключова стъпка за установяване на търговския статут на газопровода. Много сме благодарни и оценяваме високо сътрудничеството както на ЕК, така и на националните регулатори на двете страни. "Ай Си Джи Би" ще се запознае в детайли с решението за освобождаване и ще пристъпи към изпълнение на необходимите действия, за да изпълни условията, определени в решението, в предвидения срок, включително подготовката и сключването на споразуменията за транспортиране на газ”, посочва Георгиева в съобщението.

“Постановяването на решението за освобождаване е единствената оставаща стъпка в процеса по получаване на инсталационно разрешение за гръцкия участък на газопровода, което е равностойно на разрешителното за строеж, получено за българския участък на 4 октомври 2017г. След финализирането на процеса проектната компания ще разполага с всички необходими разрешителни за започване на строителство“, коментира Караянакос. 

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата му дължина да е 182 км и тръбата да е продължение на Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор за пренос на азерски газ от Каспийско море до Западна Европа. Първоначално доставките по българо-гръцката ще са еднопосочни към нашата страна, но според пазара е възможно увеличаването на капацитета до 5 млрд. куб. м годишно и превръщането на съоръжението в реверсивно. За целта се предвижда до три години след въвеждането в експлоатация на съоръжението да се проведе допълнителен пазарен тест за евентуално вдигане на мощността. За превръщане на потока в двупосочен се предвижда строеж на компресорна станция.

Последно проектната компания планира да започне строежа на съоръжението най-късно през март-април 2019 г., ако иска да спази графиците за въвеждане в експлоатация до края на 2020 г., за да няма проблеми с договорените от "Булгаргаз" за тогава доставка по тази маршрут от 1 млрд. куб. м от азерското находище "Шах дениз ІІ". В момента се уточнява с азерската компания СОКАР кога точно ще започне вносът у нас на тази суровина, обясни Георгиева.

Проектът е освободен и от проблемите с обжалваните поръчки за инженер-консултант и изпълнител на строежа. Съдът окончателно е отхвърлил жалбите срещу процедурите и те са подновени.

Така кандидатите да участват в процедурата за проектиране, доставка и строителство на връзката на обща стойност 145 млн. евро без ДДС ще могат да подават заявление за участие до 10 септември 2018 г.

Интересуващите се от поръчката за инженер-консултант, която е за 8.45 млн. евро без ДДС, ще могат да подават оферти до 5 септември, а ценовите предложения ще бъдат отворени на 10 септември.

В момента се проучват и техническите възможности на тримата предпочетени кандидати да доставят тръбите за строежа на газопровода. Това са българската "Топливо 2", турската "Ерджияш Челик Бору Санайи А.Ш" и гръцката "Коринт Пайпуъркс С.А." В средата на септември се очаква това да приключи и те да бъдат поканени да внесат ценовите си предложения.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Лизи Гугуткова
    #1

    Супер! “ Постановяването на решението за освобождаване е единствената оставаща стъпка в процеса по получаване на Инсталационно разрешение за гръцкия участък на газопровода, което е равностойно на разрешителното за строеж, получено за българския участък на 4 октомври 2017г. След финализирането на процеса проектната компания ще разполага с всички необходими разрешителни за започване на строителство“, каза г-н Константинос Караянакос.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.