Газовата връзка с Гърция е пред договор за еврофинансирането за 35 млн. евро

Газовата връзка с Гърция е пред договор за еврофинансирането за 35 млн. евро

Правителството даде съгласието си за подписване на договор между проектната компания за строежа на газовата връзка с Гърция "Ай Си Джи Би" и управляващия орган на Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за предоставянето на 76.2 млн. лв. за проекта, чиято първа копка се очаква най-късно през пролетта на 2019 г.

Предоставянето на 35 млн. евро от тази оперативна програма бе обявено през юни 2018 г., но едва сега реално "Ай Си Джи Би" ще получи реален достъп до парите.

Общата стойност на трасето на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини е 240.2 млн. евро или 469 832 604 лв., посочва се в съобщението на Министерския съвет в сряда.

През 2019 г. проектната компания ще усвои е прехвърляната с години държавна гаранция от страна на българския бюджет за 110 млн. евро, с която ще се тегли заем от Европейската инвестиционна банка. Така реално повечето средства за трасето, чиято основна част е на българска територия, ще се поемат от българска страна.
 
В момента проектната компания провежда обществени поръчки за доставка на тръбите за газопровода за 60 млн. евро, за изпълнител на проекта -  за 145 млн. евро, както и за инженер-консултант – за 8.45 млн. евро.

Плановете на акционерите в "Ай Си Джи Би" – "Българският енергиен холдинг" и италиано-гръцката "Посейдон", са тръбата с капацитет от 3 млрд. куб. м годишно да бъде пусната в експлоатация до края на 2020 г. Преносът на 1.57 млрд. куб м вече е договорен, като от тези количества 1 млрд. куб. м е на "Булгаргаз" от азерското находище "Шах Дениз ІІ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?