Газовата връзка с Гърция разчита да се запълни изцяло от терминала в Александруполис

Газовата връзка с Гърция разчита да се запълни изцяло от терминала в Александруполис

Макар и по-бавно заради мерките срещу коронавируса, строежът на газовата връзка на България с Гърция напредва и доставките на тръбите за строежа ѝ ще приключат до края на годината. Това е обявила българският директор на проектната компания за изграждане и управление на интерконектора "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева по време на онлайн дискусия за мястото на втечнения природен газ в българската енергетика, организирана в четвъртък от Американската търговска камара. В нея са участвали и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ Херо Мустафа, представители на български газови търговци и американски компании за доставка на втечнен (LNG) газ.

"Газопроводът също има значителен потенциал за пренос на втечнен природен газ и ние гледаме позитивно на всички нови възможности в тази посока. Решението на правителството България да участва като акционер в терминала за втечнен природен газ близо до Александруполис беше важна стъпка, която ще помогне на интерконектора да достигне пълния си капацитет. Със завършването на терминала ще можем да внасяме LNG и природен газ от различни страни като САЩ, Египет, Израел и други. Възможностите, които стоят занапред пред България в енергиен план, са забележителни", каза Георгиева, цитирана в съобщение на компанията ѝ.

Строежът на газовата връзка по договор трябва да приключи до април 2021 г., но вероятно ще се забави. Интерконекторът с капацитет от 3 млрд. куб. годишно си е осигурил транзит на малко над 1.5 млрд. куб. м и още миналата година дружеството обяви, че ще търси и втечнен газ за пренос през тръбата. Такава възможност се очертава именно при реализация на бъдещия терминал за регазификация на втечнен газ край Александруполис, в който държавният газов оператор "Булгартрансгаз" придоби 20 на сто, но догодина се очаква да се вземе окончателното инвестиционно решение за строежа.

"Газопроводът ще позволи на страната да получава доставки на природен газ от повече от един източник, което неминуемо ще доведе до повишена сигурност на доставките и реална диверсификация на източниците на газ. Разработването на нови маршрути за внос засилва конкуренцията, което е от голямо значение за крайните потребители, които ще могат да използват природен газ на конкурентни цени", е коментирала Георгиева.

Според нея интерконекторът Гърция-България е от голямо международно значение поради потенциала си за свързване с други големи проекти - както вече съществуващи, така и планирани, които ще позволят доставки на природен газ за целия регион от множество нови източници.

Георгиева е дала и актуални данни за строежа на връзката:

"Геодезическото заснемане и доставките на линейни тръби за целите на проекта ще бъдат завършени в рамките на идните дни, а разчистването на трасето по целия маршрут е завършено на около 85%. Разнасянето на тръбите по трасето продължава по план и към 8 декември има 114 км разнесени тръби в подготовка за следващите стъпки. Напредват и процесите по заваряване на тръбите, подготовка на студено огънати колена и термо свиваеми маншони. Към момента над 80 км са заварени, а близо 50 км от заварените участъци са положени в изкопаната траншея. Обратното засипване на траншеята в готовите участъци продължава, последвано от инсталиране на оптични кабели и рекултивация", информира тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?