Заради археологични обекти

Газовата връзка с Румъния отложена за догодина

В Чирен се нагнетява синьо гориво от два месеца, опроверга операторът на хранилището твърдения на Стойнев, че е празно

Газовата връзка с Румъния отложена за догодина

С половин година се отлага пускането в експлоатация на връзката между газовите системи на България и Румъния край Русе и Гюргево заради откритите по трасето археологически обекти - гробница и артефакти от Средновековието. Това каза пред журналисти в сряда Кирил Темелков, директор на "Булгартрансгаз", който заедно с румънската "Трансгаз" реализира съфинансирания от Европейската комисия проект.

По план интеронекторът трябваше да заработи в средата на тази година, но сега това се предвижда да стане в началото на следващата година, а до края ѝ да стане готов и българският участък от връзката с Турция, обясни Темелков, който присъства на обществено обсъждане в енергийния регулатор на правила за управление на газопреносната мрежа.

По думите на газовия шеф българският участък от тръбата, която ще минава по дъното на Дунав, е готов и дори в момента текат изпитанията му. Работи се и по сондажите на река Дунав, които ще приключат до ноември.

Българският газов оператор е внесъл в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране механизма, по който да се разпределя капацитетът и претоварванията на тръбата, ще бъдат обявени и процедури по реда на правилата за ползване на мрежата, каза Темелков.

Той коментира, че след като проектът за газопровода "Набуко.Запад" не бе одобрен като маршрут за доставка на азерски газ зо Западна Европа, още по-актуална става връзката на българската газова мрежа с турската. Правим всичко възможно още към края на 2014 г. да е готов българският участък от връзката, но това е междусистемна връзка, трябва и от българска, и от турска страна да бъдат създадени технически условия, да бъде подготвена инфраструктурата на мрежата, обясни Темелков. по думите му турската страна е дала уверенията си, че ще работи активно за осъществяването на връзката.

За финансиране на този проект страната ни ще може да разчита и на европейски средства по силата на регламент на ЕК за трансевропейската инфраструктура, обясни шефът на "Булгартрансгаз". Страната ни била защитила пред Брюксел също така проект за разширение и рехабилитация на газопреносната мрежа в страната, за изграждане на перманентен реверсивен газов поток с Гърция по съществуващата мрежа и за разширение на газовото хранилище в Чирен.

В газохранилището в Чирен активна се нагнетява газ от два месеца, каза още Темелков и по този начин опроверга думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който във вторник заяви пред депутатите в парламентарната енергийна комисия, че газохранилището е празно.

Едва в края на нагнетателния период можем да говорим за наличните количества в хранилището, заяви Темелков.

Той допълни, че доколкото е информиран, по график върви риверсивната газова връзка с Гърция, която не се развива от "Булгартрансгаз", а от проектна компания, регистрирана от "Българския енергиен холдинг" и гръцко-италианската компания "Посейдон".

Доколкото съм информиран, проектът върви по график, проведен е ОВОС, текат процедури по утвърждаване на трасето на самия газопровод, посочи Темелков. Предвижда се в началото на 2015 г. връзката да е готова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес