Газови претенции на Киев към Москва за 22 млрд. долара затягат преговорите за транзита

Газови претенции на Киев към Москва за 22 млрд. долара затягат преговорите за транзита

Преговорите между Киев и Москва за продължаване на транзита на руски газ през украинска територия след края на 2019 г. се затягат, след като шефът на "Нафтогаз Украйна" Андрей Кобольов заяви, че компанията има претенции към "Газпром" за 22 милрд. долара и за тяхното зануляване са необходими насрещни стъпки от страна на Русия за съпоставими суми, предадоха руските агенции във вторник. В същото време от украинската компания съобщиха, че се проиграли няколко сценария за спиране на транзита на руски газ за Европа.

В средата на октомври шефът на "Газпром" Алексей Милер отбеляза, че за сключването на нов транзитен договор трябва напълно да се решат всички съдебни спорове между двете страни. Сходно мнение изказа миналата седмица и руският президент Владимир Путин, според когото трябва да се занулят всички претенции и на двете страни, припомня ТАСС.

"Руската страна предлага на "Нафтогаз" да занули почти 3 млрд. долара по Стокхолмското решение и да се откаже от иск за още 12 млрд. долара. Предлага се и на украинската антимонополна служба да се откаже от глоба за около 7 млрд. долара. Така 22 млрд. долара – "да разберем и да простим". Търся и не намирам съпоставили суми в обявените пред медиите предложения за насрещни стъпки на Русия. Нима така изглежда "зануляването" на взаимните претенции", написа Кобольов във Фейсбук профила си във вторник.

По-рано през деня изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко съобщи за заведения допълнителен иск пред арбитражния съд в Стокхолм за нови 12 млрд. долара заради неизгодни транзитни тарифи от страна на руския монополист. той обаче каза, че компанията е готово да го намали до 2 млрд. долара, ако получи предложение за транзит през 2020 г. със запазване на приходите от преноса на сегашното ниво.

Руският министър на енергетиката Александр Новак коментира, че подобни действия от страна на украинската компания не подобряват взаимоотношенията и не помагат за постигане на дългосрочни договорености. Той също предложи вместо нови искове страните да се върнат към "нулев" вариант за решаване на спора.

Руски медии определиха новите претенции като шантаж.

"Това са някакви абсурдни искове, които не създават добра основа за договаряне на дългосрочна перспектива", каза Новак пред журналисти по повод новите украинсик претенции.

Кобольов твърди, че запазването на транзита на руски газ през Украйна е стратегическа задача и Киев е готов да преговаря, но не и в ущърб на националните си интереси.

В същото време първият зам.-шеф на "Нафтогаз Украйна" Сергей Перелом заяви, че компанията и дъщерното ѝ дружество оператор на газопреносната мрежа - "Укртрансгаз", е провела серия от учения, за да се моделират различни сценарии за доставки на газ, включително при напълно прекъсване на транзита на руски газ през Украйна. По думите му в подземните газови хранилище на Украйна има около 21.7 млрд. куб. м суровина, докато година по-рано обемите са били 17 млрд. куб. м.

От Европейската комисия отказаха да коментират подобна вероятност. "Ние продължаваме активните си услисия за постигане на споразумение за газовия транзит на тристранна основа в рамките на продължаващите консултации, каза говорителката на ЕК Мина Андреева.

Последният кръг от тези преговори приключи безуспешно и от Брюксел изказаха разочарование от липсата на политическа дола за нов договор. Очаква се следващият рунд разговори да е в края на ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от България