Газовик и общинар на ГЕРБ стана зам.-министър на енергетиката

Жечо Станков се надява да поеме газовите въпроси и проекта за хъб край Барна

Жечо Станков, сн. Факти.бг

Досегашният общински съветник на Бургас от ГЕРБ Жечо Станков е назначен със заповед на премиера Бойко Борисов за зам.-министър на енергетиката и става втория заместник на министър Теменужка Петкова. Това съобщиха от правителствения пресцентър във вторник.

32-годишвият Станков става общинар на ГЕРБ през 2011 г. Дотогава е бил управител и собственик на фирмите "Екогаз Инженеринг", която се занимава с газификация и отопление, и на "Екотест", чиято дейност е свързана с проби на уреди. Бизнесът в момента е прехвърлен на брат му Павел Станков, сочи справка на Mediapool в Търговския регистър.

Според изпратените от Министерския съвет данни, Жечо Станков е магистър по икономика, но не се посочва къде е завършил. Има близо 10-годишен професионален опит в енергетиката, като последователно е участвал в управлението на няколко дружества с дейност в сферата на техническия надзор и изграждането на компресорни станции. Съосновател е на "Българска асоциация компресиран газ", пишат от правителството.

Новият зам.-министър на енергетиката коментира пред бургарски медии, че е бил поканен за поста от министър Теменужка Петкова. Досега тя имаше за заместник само Антон Павлов, който запази поста си от служебното правителство на Георги Близнашки

Станков каза, че още не знае кои ресори ще поеме, това вероятно ще станело ясно в сряда, когато подпише назначението си, но даде заявка за газовите.

Ще видя кои ресори ще ми бъдат поверени и с колегите ще изготвим програми за управление, каза Станков, цитиран от изданието е-Бургас.

Имам желание и мотивация да бъда зам.-министър на енергетиката и това е голямо предизвикателство за мен, коментирал доскорошният общински съветник, пътувайки за София.

"Много е трудно да се начертаят приоритети от сега, за мен лично приоритет ще бъде това, което е важно и за правителството. България има шансове и задължително трябва да се превърне в спирка, от която да се добива и изнася природен газ, енергийни суровини”, каза политикът. От думите му стана ясно, че едно от първите неща, с които ще се захване, е изграждането на газов хъб у нас, за който предстои да говорят еврокомисарят за европейския енергиен съюз Марош Шефчович и руският енергиен министър Александър Новак в сряда в Москва. Българското предложение е газопроводът "Южен поток" по дъното на Черно море да свършва край Варна и там да се изгради въпросният газоразпределителен център .

Станков е в ГЕРБ от образуването на партията. Той беше и кандидат за народен представител при последните избори през октомври 2014 г. Общинарят бе 8-ми в листата на ГЕРБ във Втори многомандатен избирателен район – Бургас, но партията на Борисов успя да вкара само шестима депутати от този район.

Споделяне

Още от Бизнес