Газовите сметки от април ще са по-високи с 0.5%

Газовите сметки от април ще са по-високи с 0.5%

Поскъпване на цената на природния газ от 1 април с 0.83 на сто, което в сметките на потребителите ще се отрази като повишение с около 0.5 на сто, одобри енергийният регулатор в четвъртък. Тарифите за топлинната и електрическата енергия остават без промяна в следващите три месеца.

Така от следващата седмица синьото гориво ще се продава за 45.17 лв./МВтч (без акциз и ДДС). От тази цена 44.35 лв. плаща държавният газов доставчик "Булгаргаз" при получаването на суровината от "Газпром" на входа на българската система. Компонентата за компенсиране на разходи на газовия снабдител за наложени му задължения към обществото е 0,69 лв./МВтч, а 0.13 лв. получава държавната фирма заради разходите ѝ за съхранение на природния газ в подземното хранилище в Чирен.

В определената от регулатора цена на природния газ обаче не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", които клиентите следва да  заплащат на дружествата, които реално ги снабдяват с газ. Тези тарифи не се променят и затова за крайните потребители поскъпването няма да се отрази в същия размер, а ще е около 0.5 на сто, обясняват от регулатора

От Комисията за енергийно и водно регулиране припомнят, че при определянето на цената на продаваната от "Булгаргаз" суровина реално само проверяват дали заявлението на "булгаргаз" отговаря на изискванията за рагубиране на цената на природния газ и на договора на държавното дружество с руския доставчик "Газпром Експорт". В ценообразуващата формула по договора се отчита движението на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, на световните пазари за последните 9 месеца. При определяне на цената се отразяват и промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие, посочва отново комисията.

При разглеждането на заявлението на "Булгаргаз" миналата седмица, изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов коментира, че прогнозите за цените от юли са за минимално поевтиняване.

Споделяне

Още от Бизнес