Газовици влизат в “Бритиш енерджи“

Най-големият доставчик на природен газ във Великобритания - “Сентрика“, ще придобие 20 на сто от британския оператор на атомни централи “Бритиш Енерджи“, предаде ББС в понеделник. За пакета “Сентрика“ ще плати на френската държавна корпорация “Електрисите дьо Франс“ (EDF) 2.3 млрд. лири стерлинги.

Още през 2008 г. газовата компания имаше споразумение да получи 25 на сто от “Бритиш Енерджи“ за 3.1 млрд. лири стерлинги, но сделката забоксува заради рязкото понижаване на цените на електроенергията във Великобритания.

Придобиването на британския оператор от френската компания за 12.5 млрд. фунта бе окончателно приключена през януари 2009 г. и сега става влизането и на “Сентрика“ в управата на осем атомни централи на Острова.

Плановете на EDF и “Сентрика“ са да построят още цетири нови АЕЦ на територията на Великобритания, както предвижда държавната политика за развитие на енергетиката.

Двете компании съобщиха още, че EDF ще придобие от “Сентрика“ 51 на сто от белгийската компания SPE, която е вторият по големина производител на електроенергия в страната. Тази сделка е част от по-рано подписаното споразумение между двете компании.

Споделяне

Още от Бизнес