Газовият оператор твърди, че новите му тарифи ще оскъпят суровината до 2.4%

Газовият оператор твърди, че новите му тарифи ще оскъпят суровината до 2.4%

След въвеждането на новата входно-изходна система на пазара на природен газ крайната цена ще се увеличи между 0.37 и 2.4% за различните видове консуматори. Това показва анализ, изготвен от държавния газов оператор "Булгартрансгаз“, който бе обсъден в енергийното министерство във вторник по време на среща между министър Теменужка Петкова, заместника ѝ Жечо Станков, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, представители на "Булгаргаз“ и "Булгартрансгаз“, както и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Бизнесорганизацията изрази преди около седмица своето недоволство от новия тарифен модел, който се въвежда от 1 октомври 2017 г. заради изисквания на Еврокомисията и цените на транспортирането на газ през мрежата на "Булгартрансгаз" вече няма да е на твърда цена според количеството и изминатите километри на пренесеното гориво, а ще е според входната точка на доставка и според времето за резервиране на капацитет на мрежата. Според индустриалците това ще увеличи разходите им за принос на синьо гориво с 60 процента и ограничава конкуренцията. Те се усъмниха,  че газовият оператор е нагласил тарифите, както му харесва, поискаха тестови период за действие на новите цени за пренос и заплашиха със стачка, ако не се отмени предвидения тарифен модел.

Поради тази причина и Теменужка Петкова поиска от газовия оператор анализ за ефекта от новите цени на пренос върху крайните цени на суровината за индустриалните потребители и допусна възможността за шестмесечен тестови период, която обаче категорично се отхвърля от регулаторния шеф Иван Иванов.

В крайна сметка след продължили три часа разговори във вторник стана ясно, че няма сближаване на позициите на държавната енергетика и частния бизнес. В резултат на това представените от "Булгартрансгаз" разчети за влиянието на новите преносни тарифи върху цената на газа за клиентите в диапазона от 0.37 и 2.4 на сто ще бъдат проверени и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това се предвижда да стане на 11 септември, след което ще има нова среща с бизнеса.

Според представения от газовия оператор анализ за ефекта на тарифите, те са базирани на реални разходи  и инвестиции, а не са произволно калкулирани само в интерес на "Булгартрансгаз“, както твърди бизнеса.

За нас е особено важно индустрията да се развива при пазарни условия и да бъде конкурентоспособна, каза министър Петкова по време на срещата, цитирана от пресцентъра си. Едновременно с това обаче страната трябва да спази европейските правила и да промени модела на ценообразуване, посочи тя.

От ведомството обясняват, че България е последната държава от ЕС, която все още не е въвела новия модел на ценообразуване и ако не направи това и на 1 октомври 2017 г., е застрашена от наказателна процедура. Сега обсъжданият тарифен модел за преноса на суровината е бил разработен през 2012 г. и избран от "Булгартрансгаз“ след две обществени обсъждания при изцяло публични условия.

Споделяне

Още от Бизнес