Газово споразумение между Баку и Анкара отпушва “Набуко“

Газово споразумение между Баку и Анкара отпушва “Набуко“
Турция и Азербайджан са подписали споразумение за доставките на газ, предаде в понеделник АФП, цитирайки турския енергиен министър Танер Йълдъз. по думите му е договорена цената за продажбата на азерското гориво за Турция, както и стойността на транзита му за Европа, но детайли по сделката така и не бяха обявени.

За това, че Анкара и Баку са се разбрали след половин година спорове по въпроса, стана ясно в края на април, но и тогава подробности за параметрите на договора не бяха съобщени.

За Европа, която се опитва да намали своята зависимост от руския газ, турско-азербайджанското споразумение означава, че е договорен основния доставчик на суровина за новия газопровод “Набуко“. По тръбата, който ще стане продължение на газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум, ще се доставя природен газ през Турция, България, Румъния, Унгария до Австрия.

Пускат на “Набуко“ е набелязан за 2014 г., но според участници в компанията за реализацията на проекта преди 2015 г. надали това ще стане.

От инвеститора и бъдещ оператор “Набуко газ пайплайн интернешънъл“ приветстваха подписаното между Баку и Анкара споразумение. "Това е една стъпка напред в правилната посока" каза Райнхард Мичек, изпълнителен директор на “Набуко“.

“Набуко“ е проект за много източници и няма да разчита на един източник или доставчик за функционирането на тръбопровода. В района на Каспийско море е един от най-богатите на газ региони в света и има голям капацитет за износ на газ за Европа“, се посочва в съобщение на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес