Газово споразумение на Русия попари надеждите на ЕС

Газово споразумение на Русия попари надеждите на ЕС

Русия, Туркменистан и Казахстан подписаха ключово споразумение за строителство на газопровод, което засилва контрола на Москва върху централноазиатските трасета за износ на суровината, предаде ББС.

Сделката е удар за Евросъюза, който се надяваше да си осигури алтернативни маршрути за внос на газ, които заобикалят Русия.

Тръбата ще пресича Каспийско море от Туркменистан към южната част на Русия през Казахстан и ще бъде построен до края на 2010 г. Тристранното споразумение бе подписано в четвъртък в Москва в присъствието на президента Владимир Путин и на казахстанския му колега Нурсултан Назърбаев.

Сделката е разочароваща за САЩ и ЕС, които лобираха за конкурентен тръбопровод под Каспийско море, отбелязват анализатори. Тяхната цел беше газ от Туркменистан да се транспортира през Турция, като по този начин се намали зависимостта на ЕС от контролирани от Русия енергосуровини. Една четвърт от консумирания в ЕС газ се внася от Русия.

Перспективите за тръбопроводи под Каспийско море бяха поврачени заради високите цени, екопроблеми и спорове за собствеността върху морските ресурси.

„Това е много важно споразумение за енергийните индустрии на нашите страни, както и за европейската енергетика“, заяви пред репортери Путин.

Сделката беше подписана след предварително споразумение, постигнато през май. През тръбата ще се експортират 20 милиарда куб.м. газ годишно – количство, достатъчно да покрие нуждите на страна като Франция за почти половин година.

И други държави търсят достъп до богатия на залежи регион. Вече започна работата по изграждането на друг тазопровод – от Туркменистан до Китай.

Споделяне

Още от Свят