“Газпром“ атакува добива на шистов газ

“Газпром“ атакува добива на шистов газ

Руската компания “Газпром“ смята да придобие американско дружество, което се занимава с добив на шистов газ, предаде Блумбърг в четвъртък, цитирайки изявление на зам.-шефа на концерна Александър Медведев. Той обаче не съобщи името на фирмата

Шефът на “Газпром“ Алексей Милер преди това заяви, че с началото на добив на въглищния газ метан в басейна “Кузбас“, който заедно с шистовия влизат в групата на нетрадиционните източници на газ, концернът е натрупал опит в разработката на такъв вид запаси.

“Ние имаме свои технологии, свой опит и затова смятам, че сега може да издигнем лозунг: Ако имате шистов газ, то ние ще дойдем при вас“, каза Милер, цитиран от Интерфакс.

Миналия месец министърът на природните ресурси на Русия Юрий Третнев заяви, че ръстът на добива на шистов газ е проблем за “Газпром“ и Русия и концернът споделя неговата загриженост за състоянието на световния газов пазар.

През 2008-2009 г. САЩ успя да увеличи рязко добива си на газ, именно извличайки суровината от шистите в земните недра и така зае първо място по добив на газ в света, изпреварвайки “Газпром“. Освен това САШ успя почти изцяло да задоволи с местен ресурс газовите си нужди, заради което и цените в газовата спотова търговия рязко спаднаха. В същото време “Газпром“ доставя синьото горива в Европа по дългосрочни договори, чиито цени са значително по-високи.

Заради това и руската компания отложи пуска на находището “Штокман“, както и планираните доставки на втечнен природен газ за САЩ.

Освен това в момента редица крупни нефтогазови компании получиха лицензи за проучване на находища на шистов газ в Европа и ако страните на Стария континент успеят да увеличат своите собствени добиви, техните нужди от руски газ рязко ще спаднат.

В началото на април стана ясно, че големи запаси от шистов газ са открити в Полша, която в момента е най-големият потребител на “Газпром“ с внос на около 14 млрд. куб. м руски газ годишно.

По оценки на Оксфордския институт за енергийни изследвания добивът на шистов газ в Европа ще започне едва след 10 години заради прекалено гъстата населеност на континента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?