″Газпром″ чака Австрия да се присъедини към ″Южен поток″

″Газпром″ чака Австрия да се присъедини към ″Южен поток″

Руският енергиен гигант ″Газпром″ очаква Австрия да се присъедини към проекта ″Южен поток″ на 24 април, съобщи в петък РИА Новости. За тази дата е предвидено подписването на междуправителственото споразумение. Това е последният необходим документ преди старта на проекта.

Деветстотин километровият тръбопровод ″Южен поток″, който ще минава по дъното на Черно море до Варна, ще транспортира 63 млрд. куб. м природен газ годишно до Централна Европа.

Русия вече е сключила междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.

В петък председателят на "Газпром" Алексей Милер коментира по повод на спикулации, че България може да напусне проекта и нейното място да заеме Румъния. "Румъния вече не може да заеме мястото на България в проекта за строителството на "Южен поток”, но към нея (Румъния) може да бъде построено разклонение или по море, или от България, каза Милер, цитиран от РИА Новости.

"Румъния демонстрира  интерес към проекта, може да се говори за строителството на морско разклонение или от България. Това засега са само идеи”, посочи Милер и отбеляза, че с България са проведени успешни преговори и проектът се реализира по график.

Междувременно световните агенции съобщиха, че ″Газпром″ може да постави под въпрос участието на италианския концерн ЕНИ в ″Южен поток″ заради неизпълнение от страна на италианците на договореностите.

Пред журналисти в петък ръководителят на отдела за външно-икономическа дейност в ″Газпром″ Станислав Циганков обясни, че италианският партньор ЕНИ блокира изграждането на газопровода в частта му в морето.

″От тяхна страна няма нищо конструктивно″, добави той и изброи, че италианската страна не съгласува работните програми и не се съобразява с договореностите. ″Да не говорим за заплащането, ние всичко плащаме сами″, добави той.

″Според мен в морската част на проекта ″Южен поток″ няма никакъв, дори несъществен напредък заради липсата на адекватна работа от страна на италианските партньори″, подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?