“Газпром” договаря участие в добива и транзита на алжирски газ и нефт

На фона на спадналите с 5,88 на сто акции на “Газпром” във вторник, компанията договори с правителството на Алжир за мащабно сътрудничество при проучването, добива, транспортирането, преработването и продажбата на петрол и природен газ. Това съобщиха руските медии.

След визитата на делегация от компанията в Алжир страните са се споразумели да създадат съвместни работни групи във всички гореспоменати сфери, предаде ПРАЙМ-ТАСС, цитирайки съобщение на “Газпром”. В близко време ще се подготви и подпише споразумение за сътрудничество, в което да бъдат конкретизирани постигнатите договорености.

Алжир разполага с доказани запаси от природен газ в размер на 4,55 трлн. куб. м и е на второ място в Африка след Нигерия - 5 трлн. куб. м. Основната част от запасите е съсредоточена в централната и източната част на страната.

През 2004 г. в страната са добити 82 млрд. куб. м природен газ, а потреблението е в размер на 21,2 млрд. куб. м. По газопроводи Алжир изнася природен газ за Италия, Испания, Португалия, Тунис, Словения, а втечнен газ - във Франция, Испания, САЩ, Турция, Белгия, Италия, Гърция и Южна Корея.

Природният газ заема 62,5 на сто от енергийния баланс на Алжир, а петролът - 34,5 на сто.

В същото време обаче стана ясно, че цената на акциите на “Газпром" са се понижили с 5,88 процента заради решение на “Морган Стенли Кепитъл Интернешънъл” за отлагане включването на акциите на руската компания в индекса си MSCI Russia до май, съобщи руското издание “Ведомости”. Решението на “Морган Стенли” е заради това, че все още не са подписани договорите между номиналните държатели и мажоритарния собственик на акциите на концерна и се затруднява конвертирането на системата за депозитарни разписки ADR в местните ценни книжа.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?