"Газпром" е уклончив за новата тръба до България

Макар в една река два пъти не бива да се влиза, може да пробваме по друго русло, каза за проекта зам.-шефът на концерна Александър Медведев

"Газпром" е уклончив за новата тръба до България

Руската компания "Газпром" предпочита да е предпазлива в коментарите си относно водените преговори с България за докарване на нов руски газопровод по дъното на Черно море до Варна, тълкуван веднъж като втори лъч на "Турски поток", втори път – като възобновен "Южен поток", а двете преговарящи страни засега са решили да формулират като "развитие на газотранспортната мрежа на България".

Пред журналисти във вторник заместник-председателят на управата на газовия концерн Александър Медведев по уклончив начин потвърди за водените преговори за нова газова тръба. Те първо бяха обявени от руския премиер Дмитрий Медведев, а преди ден българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че подписаната в Санкт Петербург от българския енергиен министър Теменужка Петкова и шефа на "Газпром" Алексей Милер пътна карта за развитие на българската газопреносна мрежа предвижда доставка на 15.7 млрд. куб. м руски газ за планирания от правителството му газов хъб  край Варна.

 "Газпром“ и България не обсъждат възобновяване на "Южен поток", а разглеждат варианти за развитието на нейната газопреносна система, тъй като има много направления за доставки по втората тръба на "Турски поток", заяви Александър Медведев във вторник в Москва.

"Вариантите за разпределяне на газа от втората тръба на "Труски поток" са разнообразни, освен направлението към Италия, има направление и на север. Ние с българските колеги обсъждаме варианти за развитието на газотранспортната система на България. Подчертавам, че именно за това става реч", каза Медведев.

Така той косвено потвърди за преговорите за тръба до Варна, но отрече да е говорено за конкретни количества. От България не са постъпвали запитвания за увеличаване на доставките на газ, заяви зам.-шефът на "Газпром". "Аз участвах в преговорите с България. Никакви запитвания за 15 милиарда кубични метра не са правени", каза той, цитиран от руската агенция ТАСС.

Обем от 15.7 млрд. куб. м, който съответства на капацитета на бъдещата втора тръба на "Турски поток", бе посочен от Борисов преди ден.

Макар и да отказва да определи новата тръба до Варна като възобновяване на прекратения в края на 2014 г. проект за газопровода "Южен поток" от Русия по дъното на Черно море до Варна, Мевдеведев напомни пред журналистите историята на този проект – как всичко за реализацията му е било готово.

"Имаше тръби, имаше работници за полагането им... България, видимо под външно давление, взе решение да блокира строежа на "Южен поток" и ние официално закрихме този проект. Но макар да говорят, че в една река два пъти не трябва да се влиза, може до опитаме по друго русло", каза Медведев, цитиран от РИА Новости.

По информация на Mediapool подписаната в Санкти Пеагерберг пътна карта предвижда тръбата до Варна, която ще захранва планирания от правителството на ГЕРБ газов хъб, да бъде въведена в експлоатация на 1 януари 2020 г. Тя ще замени доставките по досегашния Трансбалкански газопровод през Украйна и Румъния като дотогава "Булгартрансгаз" ще инвестира в разширяване на газопреносната си мрежа в сръбско направление и натоварвайки газовите връзки с Румъния, Гърция и Сърбия руският газ да бъде доставян в Западна Европа. Тепърва ще се оценява размерът на необходимото вложение в подсилването на газовата мрежа на българска територия.

Първата тръба на "Турски поток", чийто строеж се оценява на над 11 млрд. евро и е с капацитет от 15.75 млрд куб. м газ годишно, ще осигурява руска суровина основно за турския пазар. Нейният строеж започна в началото на юни 2017 г. с дейности на руска територия, които според български енергийни експерти обаче са необходими за работата на руската газова мрежа и остават скептични за реализацията въобще на газовия проект. Втората тръба на "Турски поток" в споразумението между Москва и Анкара е под въпрос и затова сега се разглеждат възможности за пренасочването ѝ в друга посока.

Предстои създаването на българо-руска работна група, която ще е ангажирана с преговори по реализацията на подписаното в пътната карта от Петербург и обвързването на новите доставки от Русия с изграждането на газов хъб край Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес