Газпром готов на компромис за газа за Източна Украйна

Газпром готов на компромис за газа за Източна Украйна

Руският гигант Газпром съобщи, че е склонен на компромис с Украйна за газовите доставки до размирните региони на изток, предаде Ройтерс.

В момента сме готови да изключим газовите доставки за Донбас от нашите преговори (с Украйна), заяви говорителят на Газпром Сергей Куприянов пред пред телевизионния канал "Русия-24".

Той припомни обаче, че Украйна е предплатила за руски газ само до края на седмицата. По думите му Киев разполага само с 206 милиона кубически метра предплатен природен газ. "При настоящото ниво на доставки предплатеният обем ще стигне до края на седмицата. Ако Киев не плати отново, ние естествено няма да можем да продължим да снабдяваме Украйна с газ", заяви Куприянов.

Нафтогаз трябва да внесе предплата за мартенските доставки до края на седмицата или подаването ще спре, предупреди говорителят на Газпром, цитиран от ТАСС.

"Газпром" и украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" се обвиняват взаимно в нарушения на споразумението за доставка на газ. Миналата седмица конфликтът между двете фирми се задълбочи, след като руската компания обяви, че е започнала да снабдява директно с природен газ регионите в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти.

Запитан дали Русия е готова да предостави безплатен газ на Източна Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че засега не може да се говори за такива мерки. "Разбира се, това ще се обмисли, ако се окаже необходимо", добавя той.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще спре доставките на природен газ за Украйна, ако "Газпром" не получи предплата за тях. Това от своя страна може да доведе до прекъсване или затруднения на доставките за Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес