Под заплахата за солена глоба

"Газпром" готов на ценови отстъпки, за да избегне съдебен спор с Брюксел

"Газпром" готов на ценови отстъпки, за да избегне съдебен спор с Брюксел

"Газпром" обмисля да предложи отстъпки, включително ценови, за да уреди антимонополния спор с ЕК и да избегне продължителна съдебна битка, която може да доведе до глоба от милиарди долари за руския газов гигант, предаде агенция Ройтерс в четвъртък.

През септември 2012 г. ЕК започна разследване за злоупотреба с господстващо положение срещу "Газпром", който покрива една трета от газовите нужди на ЕС. Година по-късно стана ясно, че Брюксел готви глоба до 15 млрд. долара по обвинение, че благодарение на монопола си в Централна и Източна Европа е завишавала с 40 процента цените на доставяния руски газ.

Над половината от приходите на държавния "Газпром" идват от Европа, а компанията покрива около 8 процента от руския брутен вътрешен продукт (БВП), припомня агенцията.

Газовият гигант отхвърля обвиненията и посочва, че е направил вече значителни отстъпки. Той обаче би предпочел да избегне скъпо съдебно дело, което може допълнително да усложни отношенията между Москва и Брюксел, които и без това са обтегнати заради кризата в Украйна.

Ако компанията може да уреди спора като предложи отстъпки, няма да бъде глобена или да бъде обявено, че нарушава регулациите на ЕС.

Брюксел иска "Газпром" да изчислява по-голяма част от договорите си, като използва европейските спотови цени за газа, а не формула, която използва за повечето си договори, базираща се на цената на петрола. Само около 16 процента от договорите на газовия гигант се базират на спотови цени на газа към края на 2014 година.

Европейските спотови цени на газа се базират на големи търговски центрове в Западна Европа, така че като се използват тези цени за всички договори, включително за Източна Европа, това ще уеднакви цените в ЕС.

Освен това спотовите цени на газа често са по-ниски от петролните цени и макар разликата да се сви, тъй като петролът поевтиня, тя отново ще нарасне.

Представител на "Газпром" посочи, че компанията обмисля включването на спотови цени на газа за повече договори, което би било голяма отстъпка по основното разногласие между двете страни.

"Работим по това", посочи пред Ройтерс представителят, пожелал анонимност.

ЕК даде на "Газпром" 12 седмици да отговори на обвиненията, отправени миналия месец от еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер. Представителят на компанията посочи, че от ЕС валят стотици страници документи. Ще работим с документите и комисията, посочи говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

ЕС обвинява също така монополиста, че оказва натиск върху изцяло зависимите от неговия газ Полша и България да инвестират в тръбопроводи според приоритетите на "Газпром".

Газовият гигант може да поиска удължаване на срока преди да обясни защо не се смята за виновен по обвиненията. Източникът на Ройтерс отбелязва, че "Газпром" ще настоява, че не трябва да бъде глобяван, тъй като вече е променил поведението си, като е въвел по-конкурентно определяне на цените, продавайки активи, за да се съобрази с разпоредбите на ЕС и позволявайки неговото синьо гориво да се препродава.

Анализаторите са оптимисти, че спорът ще бъде решен без продължително и скъпо съдебно дело.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?