“Газпром“ губи съюзници

“Газпром“ губи съюзници
Само за четири дни руският газов монополист “Газпром“ претърпя редица сериозни поражения в своята експортна стратегия, пише в сряда изданието RusEnergy. Последните събития може чувствително да променят разпределението на газовите потоци от Средна Азия до Южна и Централна Европа.

Първият удар бе нанесен от Ашхабад, пише специализираното енергийно издание. Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердмухамедов обяви, че страната му е готова да доставя газ за запълването на проектирания европейски тръбопровод “Набуко“, който е директен конкурент на проекта на “Газпром“ - “Южен поток“.

Ден по-късно туркменското правителство обяви за нов договор с Иран. В допълнение на съществуващия тръбопровод Корпедж-Курткуи, по който в Иран се доставят 8 млрд. куб. м туркменски газ годишно, до края на годината трябва да заработи втори маршрут с начална мощност от 6 млрд. куб. м годишно. Обсъжда се и възможността за увеличаване на доставките до 20 млрд. куб. м. Новото трасе тръгва от находище в района Довлетабад, което е традиционен източник за доставки в Русия.

Желанието на Ашхабад да намери нови пазари се изостри, след като “Газпром“ прекрати вноса на туркменски газ, нарушавайки на практика съществуващия договор, независимо от това, че контрактът бе предложен от руските власти именно, за да предотврати участиета на Туркменистан в “Набуко“.

Споделяне

Още от Бизнес