“Газпром” и “Траснефт” създават собствени армии

“Газпром” и “Траснефт” създават собствени армии

Руските гиганти “Газпром” и “Транснефт” ще получат правото да създадат собствени въоръжени подразделения с големи правомощия. Това съобщи в петък руското издание “Независимая газета”. Задачата на двете армии ще е да охраняват производствените и транспортните съоръжения на компаниите.

Предложението за собствени войски на монополите внесоха в четвъртък в руската Дума група депутати от всички парламентарни групи. Твърди се, че идеята е на самите дружества и те са получили одобрението на президентската администрация.

Във внесения проект за изменение на Закона за доставките на продукция за федералните нужди е записано, че “особените подразделения на “Транснефт” и “Газпром” имат право да използват служебно оръжие и специални средства за обезпечаване на съхраняването на продукция за федералните държавни нужди, за охрана на обектите за нейното производство, преработка, съхраняване и транспорт, а също за съхраняване на друго имущество, необходимо за изпълнението на държавни договори, в това число и за неговото транспортиране”.

Начинът и видовете охрана ще се определят от самите компании съвместно с вътрешното министерство и Федералната служба за сигурност (ФСБ). В проекта е записано, че сътрудниците на тези подразделения ще имат право “да носят в себе си оръжие и специални средства за самоотбрана и за изпълнение на служебните задължения”.  

Правомощията на тази охрана няма да са по Закона за частната детективска и охранителна дейност, а за ведомствената охрана. Например, наемниците в армиите на двете компании ще могат да обискират граждани и коли, да използват оръжие не само на територията на пазените от тях обекти, но и извън тях. Те ще могат да използват оръжие при “голямо струпване на хора”, при случаи, “когато се извършва нападение на обект”.

Служебното си оръжие ще могат да носят постоянно, защото по същия закон имат право да го използват при самозащита. Те ще имат право и да искат и бойно автоматично оръжие. Според предложените промени охранителите ще получават личното си оръжие от вътрешното министерство.

Такива правомощия нямат дори държавните банкови и финансови институции, отбелязва “Независимия газета”.

Проектът предизвика нееднозначни реакции – от одобрение до остро осъждане. Пред “Независимая газета” директорът на Центъра за регионални и етнополитически изследвания Емил Паин коментира, че въоръжените корпорации се нещо достатъчно тревожно за руските условия и може да бъде още по-опасно за обществото. Според члена на Обществената палата Сергей Марков опасността е преди всичко в неуправляемостта на корпоративните “силовици”.

Руските монополни държавни компании Газпром и Транснефт може да получат право да създадат собствени въоръжени подразделения, съобщи изданието Независимая газета. Задачата им ще бъде да охраняват производствената и транспортна инфраструктура на двете групи.

Предложението е на група депутати от руския парламент и според вестника вече е получило подкрепата на администрацията на президента Владимир Путин. В документа се предлага създадени за целта подразделения на Транснефт и Газпром да имат право да използват служебно оръжие и специални средства, за да осигурят опазването на продукцията, предназначена за нуждите на държавата, както и на обектите за добив, преработка, съхранение и транспорт и на имуществото, предназначено за изпълнение на държавните договори.

В законопроекта се подчертава, че правната основа в този случай няма да е както за частните охранители, а като за държавни, т.е. те ще имат много по-големи правомощия. Те могат например да извършват претърсване, както и да използват оръжие не само в границите на обектите, които пазят, но и извън тях. Освен това охранителите с такъв статут имат право и на военно автоматично оръжие.

Около 16 държавни ведомства в момента имат право на специални охранителни структури. Освен тях има над 20 хил. частни охранителни фирми и повече от 4 хил. от така наречените "служби по безопасността".

Опити за промени в Закона за оръжието са правени над 10 пъти през последните няколко години, но почти всички са били отхвърлени. Право на свободно използване на оръжие не са получили например дори охранителите, които придружават пратки със злато и скъпоценни метали.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?