"Газпром" измисли как да се спаси от претенциите на Брюксел

"Газпром" измисли как да се спаси от претенциите на Брюксел

Руската газова компания "Газпром" може да реформира европейските си активи, за да изпълни изискването на третия енергиен пакет на Европейския съюз и да избегне претенциите на Еврокомисията към концерна, срещу когото в началото на септември започна разследване за нарушаване на европейските правила за конкуренция. Това съобщи руското издание Лента.ру, цитирайки Ведомости и Интерфакс.

Според третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, приет през 2009 г. и влизащ в сила от началото на 2013 г., добивните компании не могат да са собственици едновременно на разпределителните и транспортни мрежи. Това бе направено с цел намаляване на зависимостта на целия регион от доставките на газ от Русия и увеличаване на конкуренцията на горивния пазар. "Газпром" тогава протестира срещу приемането на пакета.

 

Сега "Газпром" продава газ в Европа чрез дъщерната си фирма "Газпром експорт". Тя пък е изцяло собственик на "Газпром Германия", която притежава активите на "Газпром" в европейските държави, включително британската "Газпром Маркетинг едн Трейдинг Лимитед" и швейцарската "Газпром Шуейц".

 

Избягването на санкции от страна на Брюксел трябва да стане чрез създаването на два нови дъщерни холдинга – инфраструктурния "Газпром Сториджс енд Транспорт" и търговския "ДжиЕмТи Холдинг", пише "Ведомости". В първия холдинг се планира да влязат "Газпром Германия", газохранилищата на руската компания на европейска територия и транспортните мрежи, а вторият ще се занимава с търговията на газ.

 

Новите структури може да бъдат регистрирани във Великобритания, Швейцария или Люксембург. Източник на агенция "Интерфакс" посочва, че ако те бъдат регистрирани в Швейцария, холдингите може да избегнат проверки от страна на властите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес