"Газпром" качи с още 100 долара цената на газа за Украйна

Само преди 2 дни бе обявена цена от 385,5, днес – 485 долара за 1000 куб. метра

Алексей Милер показва нещо на премиера Дмитрий Медведев

Само за два дни руският газов монополист "Газпром" повиши с още 100 долара цената на доставяния от него на Украйна природен газ и тя вече ще е 485 долара за 1000 кубични метра.

Във вторник шефът на компанията Алексей Милер обяви, че се отменя декемврийската отстъпка в цената. Тя бе договорена през декември миналата година от Владимир Путин и тогавашния украински президент Виктор Янукович, като част от икономическите облаги, които трябваше да помогнат за потушаване на протестите в Киев срещу отказа на Янукович да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. По силата на тази договорка през 2014 година У?крайна трябваше да плаща за руския газ по 268,5 долара за 1000 куб. метра вместо дотогавашните 400 долара.

На 1 април обаче Милер обяви, че отстъпката отпада, което е "предопределено и следва от неизпълнението от украинска страна на поетия ангажимент за погасяване на натрупания през 2013-та година дълг за доставки на газ, както и на отсъствието на 100-процентно заплащане на текущите доставки, с което съответно дългът са увеличава".

Тогава Милер оцени дълга на 1,711 милиарда долара и посочи повишение в цената на газа от около 43% - от 268,5 на 385,5 долара за 1000 куб. метра.

Само два дни по-късно в четвъртък на среща с руския премиер Дмитрий Медведев Милер обяви, че всъщност от този месец цената за Украйна ще е 485 долара за 1000 куб. метра. Оказа се, че предишната сума не отчитала отпадането на още една отстъпка – по силата на т.н. Харковско споразумение между двете страни.

Става дума за нулевото мито върху износа на газ за Украйна, договорено през април 2010 година между двете страни в Харков като част от сделката, уреждаща статута и условията за пребиваване на руския Черноморски флот на територията на Украйна в Крим. Медведев, според когото от тази нулева ставка руският бюджет е загубил 11 милиарда долара, обяви в четвъртък, че отменя тази отстъпка "с оглед на отпадането на международно-правовите основания " за нейното съществуване. Медведев има предвид факта, че след анексирането му полуостров Крим вече се смята от Москва за руска територия.

Същевременно днес се оказа, че и украинският дълг за неплатен газ също е значително нараснал. Според Милер с отчитане и на мартенските доставки той вече възлиза на повече от 2,2 милиарда долара.

Миналата седмица украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че страната му не признава отмяната на харковската отстъпка и няма да плаща за руски газ повече от 387 долара за 1000 куб. метра. "Ако ни поискат друга цена, ние все едно ще плащаме по 387 долара. Ако искат, да ни съдят", заяви Продан, цитиран от руската агенция Интерфакс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?