“Газпром“ кани участник в “Северен поток“ за “Южен поток“

Руският газов монополист “Газпром“ води преговори с немската “Винтерсхал“ за последния дял в оператора на бъдещия газопровод “Южен поток“, който ще свързва Русия с Европа по дъното на черно море. Това съобщава руското издание “Комерсант“, позовавайки се на анонимен източник.

“Винтерсхал“ вече работи с “Газпром“ по друг газов проект. Компанията участва в оператора на газопровода “Северен поток“, който вече се полага по дъното на Балтийско море.

Според изданието сделката трябва да приключи до края на годината и се оценява на между 500 и 800 млн. евро. Делът на германската компания ще е аналогичен на дадения на френската “Електрисите де Франс“, която получи 10 процента с опция да станат 20 на сто.

Противник на сделката обаче може да е основният партньор на “Газпром“ в проекта – италианската ЕНИ. Двата концерна са в конфликта вече около година, тъй като нито един от тях не иска да да отстъпи свои акции за новите участници в проекта. “Газпром“ иска това да е за сметка на участието на италианците, а ЕНИ настоява намаляването на техните дялове да е еднакво

По-рано немски издания съобщиха, цитирайки свои източници, че “Газпром“ смята да покани в проекта RWE, която вече е акционер в сочения за конкурентен на “Южен поток“ газопровод “Набуко“. От немската компания обаче обявиха, че приоритетен за тях е “Набуко“

Как се съгласуват поканите на “Газпром“ към RWE и “Винтерсхал“ засега не е известно.

"Южен поток" трябва да мине по дъното на Черно море от Русия до България, където ще се раздели на юг към Гърция и Италия и на север към Унгария и Австрия. Планира се, ако “Газпром“ и ЕНИ получат всички необходими разрешителни, “Южен поток“ да бъде завършен през 2013 г.

Конкурентният “Набуко“ ще влезе в експлоатация през 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?