"Газпром": Компаниите от Европа да не ни търсят за отстъпки

Алексей Милер

Компаниите от Европа, искащи от "Газпром" отстъпки в цените на газа, повече да не се обръщат към нас. Това заяви шефът на руската газова компания Алексей Милер, цитиран от руското издание "Комерсант", по повод започналото миналата седмица разследване на Брюксел срещу руския монополист за нарушаване на европейските правила на конкуренцията като ограничават свободните доставки и определят несправедливи цени.

Изказването на Милер идва след като във вторник говорителят на концерна Сергей Куприянов каза, че "Газпром" разглежда действията на Европейската комисия като оказване на натиск с цел намаляване на цените на руския газ. По думите на Куприянов липсва диалог за решаване на повдигнатите от Еврокомисията въпроси още след миналогодишните обиски през септември в задгранични офиси на "Газпром".

"За изминалата година ЕК не е предприела действия за диалог, какъвто нееднократно е бил предлаган и от "Газпром", и от правителството на Русия", посочва Куприянов, цитиран от РИА Новости". Той посочи още, че редица от слабите икономики в ЕС искат отстъпки от "Газпром" в цената на газа, за да субсидират бизнеса си.

"Комерсант" посочва като компании, търсещи отстъпка з цената на газа, германската RWE, полската PGNIG и компания от Литва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес