"Газпром" купува седем бензиностанции у нас

Комисията за защита на конкуренцията разреши на новоучредено дружество на "Газпром" – "НИС Петрол" да придобие седем бензиностанции на различни частни фирми и лица в България, съобщиха от антимонополния орган във вторник.

"НИС Петрол” ще се занимава с проучване, изследване, производство, съхранение, логистика, търговия на дребно и едро, внос и износ на петрол, втечнен петролен газ и петролни продукти.

Анализът на КЗК показа, че пазарът на продажба на дребно на автомобилни горива в страната е сравнително конкурентен, със средно ниво на концентрация. Групата на придобиващото контрол дружество не осъществява дейност на този пазар в България и след сделката няма да бъде сред водещите участници, като ще има незначително присъствие.

В последните години се наблюдава увеличаване на броя на бензиностанциите и газостанциите и навлизане на нови участници като "Ромпетрол" и "ОМВ-Аванти". На пазара присъстват няколко големи вериги бензиностанции с утвърдени клиенти и изграден авторитет, които и занапред ще се конкурират ефективно помежду си.

КЗК счита, че предстоящото навлизане на НИС Петрол и групата на Газпром е малко вероятно да породи господстващо положение при продажбата на автомобилни горива на дребно, което да увреди значително ефективната конкуренция в страната.

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес