"Газпром" маха посредниците в износа си за Европа

"Газпром" маха посредниците в износа си за Европа

"Газпром" планира реформа в експорта на суровина в страните от Европа, изключвайки от веригата ненужните посредници, предаде в сряда Интерфакс, цитирайки източници от ръководството на руския газов моноплист.

В момента системата за реализация на продукцията на "Газпром" на европейския пазар е на много нива, заради което многобройните дъщерни фирми на корпорацията не работят по прозрачен начин. До този извод са стигнали в концерна.

Сега практиката е руският газ да се продава на европазара чрез дъщерни дружества на "Газпром" с местни играчи. Така например в Германия монополистът работи с Wingas, с GWH в Австрия, Promgas в Италия, "Югоросгаз" в Сърбия и др.

В България има трима доставчици на руското синьо гориво - "Овергаз Инк.", в която 50 на сто държи "Газпром", "Винтерсхал", също контролирана от руснаците и дъщерната "Газпром експорт". Още от края на януарската газова криза през 2009 г., когато страната ни се оказа сред най-потърпевшите от спирането на газовия транзит през Украйна, София настоява след изтичането на договорите с тези трима доставчици "Булгаргаз" да има директни контракти с "Газпром".

Това виждане на страната, което се подкрепя и от новото правителство, срещна разбирането на шефа на "Газпром" Алексей Милер. При визитата си в София в края на февруари той обеща да няма посредници при следващите договори. Част от контрактите започват да изтичат през настоящата година и до края на 2012 г. трябва да има нови.

По информация на Интерфакс един от вариантите за реформа на износа на руски газ в Европа е създаването в "Газпром" на отдел за търговия на външните пазари на базата на съществуващия в момента отдел за външно-икономическа дейност.

"Газпром" се кани също така да направи оценка на обосноваността на размера на маржа за посредниците, както и да оптимизира възръщаемостта на печалбата си. Целта е намаление на разходите за маркетинг.

Изаднието обаче отбелязва, че ще е трудно да се прецени кои от посредниците на газовия монополист да бъдат изключени от списъка с доставките, тъй като много от тях се явяват не просто препродавачи на суровината, но и развиват газификацията на местните пазари.

Такъв е случаят и с "Овергаз", която практически в момента доставя 70 на сто от руския газ за българския пазар и е своеобразен монополист при обществената и битовата газификация.

Засега в "Газпром" битува мнението, че като посредници трябва да се разглеждат компаниите, които просто купуват и препродават газа в една или друга точка от газотранспортната мрежа.

През настоящата година продължава тенденцията от 2009 г. за понижаване на приходите на "Газпром" от експорта в Западна Европа заради намаляването на цените и спада в потреблението на суровината. При това положение руският монополист се опитва да запази високата си доходност, намалявайки издръжката на експорта си, отбелязва още "Интерфакс".

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес