"Газпром" маха посредниците в износа си за Европа

"Газпром" маха посредниците в износа си за Европа

"Газпром" планира реформа в експорта на суровина в страните от Европа, изключвайки от веригата ненужните посредници, предаде в сряда Интерфакс, цитирайки източници от ръководството на руския газов моноплист.

В момента системата за реализация на продукцията на "Газпром" на европейския пазар е на много нива, заради което многобройните дъщерни фирми на корпорацията не работят по прозрачен начин. До този извод са стигнали в концерна.

Сега практиката е руският газ да се продава на европазара чрез дъщерни дружества на "Газпром" с местни играчи. Така например в Германия монополистът работи с Wingas, с GWH в Австрия, Promgas в Италия, "Югоросгаз" в Сърбия и др.

В България има трима доставчици на руското синьо гориво - "Овергаз Инк.", в която 50 на сто държи "Газпром", "Винтерсхал", също контролирана от руснаците и дъщерната "Газпром експорт". Още от края на януарската газова криза през 2009 г., когато страната ни се оказа сред най-потърпевшите от спирането на газовия транзит през Украйна, София настоява след изтичането на договорите с тези трима доставчици "Булгаргаз" да има директни контракти с "Газпром".

Това виждане на страната, което се подкрепя и от новото правителство, срещна разбирането на шефа на "Газпром" Алексей Милер. При визитата си в София в края на февруари той обеща да няма посредници при следващите договори. Част от контрактите започват да изтичат през настоящата година и до края на 2012 г. трябва да има нови.

По информация на Интерфакс един от вариантите за реформа на износа на руски газ в Европа е създаването в "Газпром" на отдел за търговия на външните пазари на базата на съществуващия в момента отдел за външно-икономическа дейност.

"Газпром" се кани също така да направи оценка на обосноваността на размера на маржа за посредниците, както и да оптимизира възръщаемостта на печалбата си. Целта е намаление на разходите за маркетинг.

Изаднието обаче отбелязва, че ще е трудно да се прецени кои от посредниците на газовия монополист да бъдат изключени от списъка с доставките, тъй като много от тях се явяват не просто препродавачи на суровината, но и развиват газификацията на местните пазари.

Такъв е случаят и с "Овергаз", която практически в момента доставя 70 на сто от руския газ за българския пазар и е своеобразен монополист при обществената и битовата газификация.

Засега в "Газпром" битува мнението, че като посредници трябва да се разглеждат компаниите, които просто купуват и препродават газа в една или друга точка от газотранспортната мрежа.

През настоящата година продължава тенденцията от 2009 г. за понижаване на приходите на "Газпром" от експорта в Западна Европа заради намаляването на цените и спада в потреблението на суровината. При това положение руският монополист се опитва да запази високата си доходност, намалявайки издръжката на експорта си, отбелязва още "Интерфакс".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?