Газпром-медия пуска приложение за видеосподеляне "Я молодец"

Газпром-медия, която е контролирана от руския газов гигант Газпром, ще пусне приложение за видеосподеляне "Я молодец" ("Аз съм върха") по модела на китайското ТикТок (Tik Tok), заяви генералният директор на медиахолдинга Александър Жаров в интервю за в. "Комерсант", цитирано от Франс прес.

Приложението е било придобито наскоро от Газпром-медия, уточни Жаров. То е разработено с подкрепата на фондация Иннопрактика, ръководена от Катерина Тихонова, която според различни журналистически разследвания е дъщеря на Владимир Путин.

Руският президент е абсолютно дискретен по отношение на двете си дъщери и не е виждан публично с тях.

Газпром-медия ще използва софтуера на проекта за ускоряване на създаването на нова видеоуслуга, предназначена за руските блогъри, която се очаква да бъде пусната до две години, допълни Жаров, който оглави холдинга тази година. Преди това той беше начело на руския медиен регулатор Роскомнадзор, който е в основата на неуспешното блокиране на месинджъра Телеграм в Русия.

Газпром-медия е собственик на телевизионните канали "Пятница" и Мач-ТВ (Match-TV).

В началото на месеца Жаров обяви, че Газпром-медия ще пусне през 2021-2022 година два сайта, подобни на ЮТюб (YouTube), единият от които за дълги видеа чрез своя сайт Рутюб (Rutube). По думите му групата работи от около година за модернизиране на платформата Рутюб, така че тя да не бъде по-лоша от ЮТюб по отношение на инструментите. Тогава той спомена и за появата на втора платформа за кратки видеа.

През последните години ЮТюб стана предпочитана платформа за информация на младите руснаци. Видеата на звездата в интернет Юрий Дуд, известен с острите си документални филми, както и на опозиционера Алексей Навални, събираха по десетки милиона гледания.

Властите затегнаха в последните години контрола върху руския интернет в името на борбата с екстремизма и тероризма. Според опозицията обаче това е опит да се контролират политическите дебати и да се задушат прекалено критичните гласове.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?