"Газпром" мисли да спонсорира Левски, а не Бистришките тигри и ЦСКА

Алексей Милер и Бойко Борисов сн. БГНЕС

"Газпром" ще обсъди евентуална инвестиция в българския футболния клуб "Левски", заяви ръководителят на руския газов монополист Алексей Милер в четвъртък при подписването в София на българското инвестиционно решение за газопровода "Южен поток" и новия договор за руските газови доставки от догодина.

"Заместникът ми Медведев е голям почитател на хокея, той е ръководител на Континенталната хокейна лига, а аз съм почитател на футбола и мога да кажа, че преди известно време, при една от срещите ни с премиера Борисов, говорихме за това, че "Газпром" работи в различни страни и при осъществяването на големи проекти, когато се сключват големи договори с големи обеми на финансиране, компанията разглежда възможностите за финансирането на различни видове спорт", посочи Милер.

 

"Знам колко българите обичат футбола, познавам мнозина български футболисти и искам да пожелая на днешното поколение на националния отбор успешно да участва за квалификациите за "Бразилия", но като се имат предвид документите за "Южен поток", като се имат предвид условията на десетгодишния договор и перспективите в сферата на електроенергетиката, ние внимателно ще разгледаме и ще обсъдим възможностите за финансиране на ПКФ "Левски", добави президентът на "Газпром".  


Премиерът Бойко Борисов съобщи през август, че урежда "Газпром" за спонсор на "най-титулуваният ни клуб" – ЦСКА. Премиерът и нападател на "Витоша" Бистрица е фен на "Левски", но обясни, че любимият му тим вече има спонсор и затова е говорил с Милер за спонсорство на ЦСКА, въпреки че руснаците проявявали интерес към "Левски" заради синия цвят на компанията.

По онова време обаче се очакваше собствеността в ЦСКА да се смени и да премине към група фирми, водени от приятеля и съпартиец на Борисов - депутатът Емил Димитров, прочул се със серия лобистки законови поправки. В крайна сметка обаче не се стигна до сделка и клубът все още се държи от "Титан".

"Медведев харесва нашия отбор по художествена гимнастика, поздравява г-жа Раева с избора ѝ за председател на федерацията, а аз настоявах за Бистрица (бистришките Тигри, в които премиерът играе като нападател -бел.ред.), но не харесаха", обясни още Борисов на съвместна пресконференция с Милер.

Борисов приема изключително присърце развитието на българския клубен футбол и редовно намира спонсори и управленци за клубовете. За последно убеди аптечния бос Веселин Марешки да поеме издръжката на "Локомотив" Пловдив. Преди това уреди със спонсор и любимия си отбор ”Левски” – руската банка ВТВ.

По-късно в четвъртък се очаква лично да изведе отбора на "Витоша" (Бистрица), известен като Бистришките тигри, в битка за титлата при ветераните по футбол срещу  "Мастер" (Бургас). Срещата ще се играе в Стара Загора.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?