"Газпром" може да остане соло за "Северен поток 2"

Проектът продължава да среща антимонополни проблеми, според Русия те са политически и се надява "здравият разум да надделее"

"Газпром" може да остане соло за "Северен поток 2"

Полша успя да блокира създаването на смесено предприятие между "Газпром" и западни  партньори за строежа на трансбалтийския газопровод "Северен поток 2" като не даде разрешение за това и акционерите се отказаха от начинанието. Причината е, че партньорите на руската "Газпром" не са били готови да продължават спора с Варшава за това дали проектът отговоря на антимонополните правила, за да не създават риск за бизнеса си в Полша. Това означава, че руският монополист може да остане сам в пореден голям експортен проект, пише руското издание "Комерсант" в понеделник.

Ден по-рано акционерите в дружеството за разширяването на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия до Северна Германия – руската "Газпром", френската "Анжи", (Engie), австрийската "О Ем Ви" (OMV), немските "Винтерсхал" (Wintershall) и "Унипер" (Uniper) и холендската "Шел" (Shell), обявиха, че се отказват от смесено дружество, заради възраженията на полския антимонополен орган, според който проектът нарушава правилата на конкуренцията.

Всъщност западните компании трябваше да придобият дялове в компанията "Норд Стрийм 2" (Nord Stream 2), в която в момента акционер е само "Газпром". "За нас нищо не се е променило. Проектът продължава, работим по график и в рамките на бюджета", посочва представител на "Норд Стрийм 2".

Така руската компания засега остава сама в проекта. Тя разполага с достатъчно финансови и технически възможности сама да направи газопровода, но строеж на тръбата без лобистката подкрепа на партньори и прякото участие на големия европейски бизнес прави "Северен поток" по-уязвим на политически атаки, посочва "Комерсант".

Стопирането на смесеното предприятие от полския антимонополен орган е възможно най-лошият сценарий за "Газпром", която ще трябва да продължи да финансира самостоятелно Северен поток 2" за неясно колко време.

Тази перспектива, очертана от "Комерсант", се потвърждава от изявление на  германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който в понеделник заяви, че европейските компании, които са се обединили за строителството на "Северен поток 2", трябва да изчакат решаването на всички въпроси, свързани с осигуряване на свободата на конкуренцията и защита на правата на потребителите в ЕС, включително в Полша.

Щайнмайер и руският външен министър Сергей Лавров се включиха руско-германската лятна студентска школа "Пътят за развитие на енергийния сектор", провеждаща се в руския град Екатеринбург.

По думите на немския външен министър характерът на следващите действия на "Газпром" и европейските му партньори по изпълнението на проекта "Северен поток 2" ще зависи от решенията на антимонополните структури на ЕС.

Руския външен министър Сергей Лавров пък изрази увереност, че проектът "Северен поток-2" отговаря на целите и задачите на ЕС и помага за диверсификацията на маршрутите за доставка на газ до европейския пазар, предаде ТАСС.

"Северен поток 2" се вписва в европейската газова програма и ще допринася за основната цел на ЕС - създаване на открито енергийно сътрудничество в Европа", подчерта Лавров пред студентите от Уралския федерален университет.

Не искаме да политизираме този процес, каза още руският външен министър. Той изрази вяра, че "здравият разум ще надделее над политиката, макар и в Германия да има хора, които заявиха, че в случая икономиката трябва да бъде принесена в жертва на политиката".

"Тези изявления обаче прозвучаха преди няколко години, Според мен този неконструктивен, нанасящ вреди подход, постепенно ще бъде заменен от здравия разум", посочи Лавров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?