"Газпром" може да свали с над 50% цената си за България

"Газпром" може да свали с над 50% цената си за България

Цената на руския газ за България може да бъде понижена с над 50 на сто до 140 долара за 1000 кубични метра, изчисляват анализатори финансовото изражение от провежданите в момента преговори между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" за предоговаряне на доставките, пише руското издание "Комерсант".

Двете дружествa преговарят от октомври 2018 г. за промяна на споразумението, изтичащо в края на 2022 г., като част от ангажимента на руския концерн, за да не бъде глобен от Еврокомисията с милиарди заради злоупотреба в господстващо положение при образуването на цените да седем държави от ЕС и България. Макар разговорите да трябваше да приключат на 4 декември 2019 г., още не е подписано споразумение, въпреки проведените миналата седмица във Виена финални преговори. Така страната ни остана последната от осемте потърпевши от поведението на "Газпром", която не е уредила отношенията си с руската компания. Стана ясно дори, че българският доставчик може да се възползва от правото си на арбитраж в спора за размера на исканата от него остстъпка в руската цена.

От "Булгаргаз" преди два дни обявиха, че до края на февруари ще има подписано споразумение, което ще доведе до "значителен спад" на цената на природния газ още от март. Българското дружество обаче избягва да говори с конкретни числа за намалението. Досега е известно само, че ще се промени формулата за ценообразуване и в нея ще влизат тарифите на европейски газови борси.

"Комерсант" също пише, че цената на руския газ за България газът може да бъде "отвързана" от петрола и да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори това може да доведе до спад с над 50 процента.

Интересен момент е, че новата цена трябва да влезе със задна дата – от август 2019 г., когато "Булгаргаз" са предявили своите претенции към руснаците.

В момента газът за вътрешния пазар на България струва около 22 евро/МВтч, но в цената са включени и разходите за преноса до България Без тях борсовите тарифи на холандската платформа са под 10 евро/МВтч.

България не е най-значимият клиент за "Газпром", но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканата отбивка в цената на газа, смятат експерти, цитирани от руското издание.

Освен това от тази есен България ще може да получава газ от Азербайджан, а също така и втечнен природен газ от световния пазар, отбелязва "Комерсант".

Руският експерт Алексей Гривач обаче коментира, че се очаква азерският газ да бъде много по-скъп от руския, защото ще пристига по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който прилага високи тарифи за пренос, а също и през изграждания в момента газопровод между Гърция и България.

Не е ясно на какво основание България иска намаление в цената на руския газ, особено когато започва да купува по-скъпо гориво от конкуренти на Москва, смята той. По думите му "това не е съвсем пазарен подход". Излиза, че София иска от "Газпром" отбивка в цената "в опит да намали бъдещите си разноски по други договори", твърди Гривач.

Запитан "дали са справедливи претенциите на България да получи отбивка в цената", друг енергиен експерт от Русия заявява пред "Московский комсомолец": "При всяко положение са оправдани".

Доколкото през нейна територия минава тръбопроводът за други европейски страни, България има възможност да упражнява влияние върху газовия доставчик, съответно и сериозна преговорна позиция, изтъква аналитикът Сергей Пикин.

"Вземете Турция, там също гледат доставките на газ от Русия да не надхвърлят стойността на горивото, идващо по тръбопровода от Азербайджан. Това е нормално, това е конкуренция", добавя той.

"Булгаргаз" вероятно преговаря за намаление на цената с всички доставчици, а не само с Русия. Всички компании искат да печелят от ценовата разлика между доставките на едро и на дребно, казва Пикин.

Запитан дали обикновените потребители в България "ще усетят, ако Русия намали цената на газа", експертът отговаря: "Те вече го усетиха: след пускането на "Турски поток" стойността на газа стана много по-ниска".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?