"Газпром" може да възобнови преговорите с Австрия за участието й в "Южен поток"

"Газпром" може да възобнови преговорите за участието на австрийската страна в проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". Това заявил зам.-шефът на руския газов монополист Александър Медведев в интервю за корпоративното издание на компанията, цитирано от "РусЕнерджи".

В него се припомня, че първоначалните намерения на "Газпром" са били крайната точка на единия от двата лъча на "Южен поток" да е в газоразпределителния център в австрийския град Баумгартен, където обаче трябваше да стига и конкурентната на руския проект тръба "Набуко". Заради концентрацията на Виена върху "Набуко", бе решено "Южен поток" да стига само до Северна Италия, а транспортираният по него газ да стига до Австрия по газопровода TAG.

На "Набуко" обаче в средата на тази година бяха отказани доставки от азерското находище "Шах Дениз" е проектът засега е замразен.

"Отчитайки участието на австрийската страна в "Набуко" пред последните пет години Русия не е водила активни преговори с Австрия по "Южен поток", посочва Медведев. по думите му обаче в последно време на пазара се говорело, че австрийската страна има намерение да се обърне към "Газпром" с предложение да се възобновят разговорите по "Южен поток".

"Ние винаги сме открити за диалог. Ако австрийската страна официално предприеме подобна инициатива, ние задължително ще разгледаме подобно предложение, още повече че подписаното по-рано споразумение на междуправителствено ниво за сътрудничество в рамките на "Южен поток" остава в сила", каза зам.-шефът на "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес