"Газпром" най-сетне подписа 30-годишен газов договор с Китай

Условията на контракта са тайна, Путин не успя да получи висока цена за газа

"Газпром" най-сетне подписа 30-годишен газов договор с Китай

Русия най-сетне успя да увенчае с договор продължилите почти 10 години преговори с Китай за износ на руски природен газ, след като в сряда контролираната от Кремъл компания "Газпром" подписа 30-годишен контракт с китайската "Чайна Нешънъл Петролеум Корпорейшън" (China National Petroleum Corporation – CNPC). От 2018 г. ще се изнасят 38 млрд. куб.м. газ годишно, а общата стойност на доставките за целя срок е около 400 млрд. долара или средно 350 долара за 1000 куб.м. Тази цена е значително по-ниска от очакваната – според неофициална информация, цитирана от руските медии, "Газпром" е очаквал да получава не по-малко от 400 долара за 1000 куб.м.

 

Цената, на която "Газпром" продава в Западна Европа, е средно 380 долара.

 

Спорът за цената бе основната пречка пред мегасделката, договаряна от Русия и Китай близо 10 години. През това време Китай намери други газови доставчици, като най-голям към момента е Туркменистан, а миналата година започна да внася и от Мианма.

 

Руско-китайската газова сделка бе подписана в 4 ч. сутринта китайско време, което дава някаква представа за атмосферата на неотложност в разговорите. Руският президент Владимир Путин явно е бил твърдо решен да не напуска Шанхай без подписан договор, както и стана, отбелязва ББС.

Параметрите на сделката обаче са "търговска тайна", така че не е ясно колко е трябвало да отстъпи, за да получи договора. От думите на шефа на "Газпром" Алексей Милер стана ясно, че в договора е предвидено предоставянето на преференциални данъчни режими за газовите доставки.

 

Сделката е политически триумф за Путин, но за да се оцени от търговска гледна точка, е важно да се знаят цената и други параметри от договора, които се пазят в тайна, отбелязва Ройтерс.

 

Източници твърдят, че Китай е имал предимство в последната фаза на преговорите, тъй като е бил наясно, че Путин се нуждае от нови клиенти за природния газ при нарастващата изолация в Европа след кризата в Украйна и обтягането на отношенията между Русия и ЕС.

 

Спорен момент беше дали Китай ще плати накуп предварителна сума, за да финансира значителните разходи по изграждане на тръбата. Шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че по тази тема още няма решение, но Путин заяви, че Китай ще предостави 20 млрд. долара за развитие на газовата инфраструктура и че ценовата формула е подобна на тази, която "Газпром" прилага за Европа – обвързана с петрола и петролни продукти.

 

Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че Русия ще получи авансово до 25 млрд. долара. Общият обем на руските инвестиции ще е 55 млрд. долара, заяви Милер.

 

Китай се нуждае от руския газ, за да ограничи критичните нива на замърсяване на въздуха от преработката на въглища, както и за да разнообрази енергийните си източници. Основният мотив за договорената сделка обаче е нуждата на Русия да осигури втори голям пазар за природния си газ, заради възможността от европейски санкции и намерението на ЕС да търси алтернативи на зависимостта от руски енергийни доставки.

 

Друг важен момент са китайските инвестиции в руската транспортна и енергийна инфраструктура.

В момента Русия е построила един газопровод в Далечния Изток в посока към китайската граница. Строежът на "Силата на Сибир" започна през 2007 г., три години след като "Газпром" и CNPC подписаха първоначалното споразумение през 2004 г. Централен въпрос в последвалите преговори обаче бяха разходите от 22-30 млрд. долара, необходими да се прокара газопроводът до Китай.

 

Контрактът с Китай е най-големият в цялата история на "Газпром" и износа на руски газ.

Новината за подписания в Шанхай газов договор повиши цената на акциите на "Газпром" с два процента, след като предишния ден те паднаха с толкова след информацията, че сделка все още не е постигната. Китайските споразумения доведоха до ръст в ценните книжа и на компании като електрическата "ИнтерРао", "РусХидро" и др.

 

В същото време руският премиер Дмитрий Медведев не изключи възможността китайски инвеститори да участват в приватизацията на "Роснефт". Ако те представят добри предложения, голям пакет от компанията може да бъде продаден още през 2014 г., каза Медведев в сряда пред тв канала на агенция "Блумбърг".

"В крайна сметка "Роснефт" сама трябва да реши откъде ще финансира развитието си. Ако има изгодно предложение от китайски инвеститори, нищо не изключваме. При всички положения в плановете на правителството на Руската федерация е приватизация на значителен пакет от "Роснефт", каза руският премиер. Той допълни, че досега коментираният срок за тази продажба е бил за 2015, дори за 2016 г., но "не е изключено да се върнем към този проблеми през настоящата година". По думите му привазитазията в Русия не бива постоянно да се отлага в очакване на по-добри цени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?