"Газпром" намали дела си в "Северен поток 2"

"Газпром" намали дела си в "Северен поток 2"

Френската компания "Анжи" (Engie) купува от "Газпром" още един процент от съвместната проектна компания "Норд Стрийм 2" (Nord Stream 2 AG), която се занимава с реализацията на проекта за построяването на газопровода "Северен поток 2", съобщиха от "Газпром" в петък. Така делът на руския монополист пада на 50 процента, но все още е мажоритарен, а французите ще притежават 10 процента, колкото имат и останалите акционери в проекта – немските BASF и E.ON, австрийската OMV и Shell.

Когато ще бъде приключена сделката за продажбата на този един процент не се съобщава.

Проектът за разширяването на газопровода "Северен поток" от Русия по дъното на Балтийско море до Северна Германия предвижда още две тръби с капацитет от 55 млрд. куб. м годишно.

Руската компания обаче има проблеми в реализацията на "Северен поток 2" заради изискването проектът да осигурява равен достъп на всички търговци до капацитета на газопровода, каквито са изискванията на Третия енергиен пакет на Европейската комисия, но Москва не е склонна да ги спазва.

Промяната на акционерната структура няма да повлияе върху мнението на Брюксел за проекта, смятат руски анализатори. По-скоро смисълът на сделката е да се направи дяловото участие максимално балансирано и хармонично, коментира зам.-директорът на Фонда за националната енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач. "Анжи" се присъедини последна към проекта, когато свободни бяха само 9 на сто. За "Газпром" продажбата на 1 процента не е голяма отстъпка, но за укрепването на отношенията в проекта и на европейския му имидж – това значи много, допълни той.

Сделката бе обявена в момент, в който край Санкт Петербург "Анжи" и "Газпром" празнуваха 40 години руски доставки във Франция, посочва "Ведомости". Според директора на консултантското компания "Ийст Юръпиън Газ Анализис" Михаил Карчьомкин обаче тя може да послужи за искане от страна на френската компания на отстъпка в цената н руския газ или смекчаване на условията на доставките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес