"Газпром" намали доставките си по ОПАЛ след решение на съда на ЕК

"Газпром" намали доставките си по ОПАЛ след решение на съда на ЕК

Руската компания "Газпром" намали от 1 февруари транспортираните по германския газопровод ОПАЛ количества природен газ, след като Съдът на Европейската комисия отмени решението на Европейската комисия за увеличаване на ползвания от руснаците капацитет на тръбопровода.

Заради това решение газовият холдинг е отменил февруарските си търгове за ползване на разрешените им по-рано обеми, съобщиха от компанията, цитирана от руската агенция ТАСС.

Режимът по другите газопреносни коридори не е променен, допълва монополистът.

По данни на оператора на ОПАЛ "Газтранспорт" (Gastransport GmbH) подаването на руски газ е спаднало от близо 99 на сто във вторник до 63.6 на сто на следващия ден.

През октомври 2016 г. "Газпром" получи разрешение от Европейската комисия за увеличаване на ползвания от доставчика капацитет на газопровода, който е връзката на руската тръба по дъното на Балтийско море "Северен поток" с европейската газопреносна мрежа през Германия до границата с Чехия.

Дотогава руският монополист имаше право да ползва само 50 процента от капацитета на ОПАЛ, който е 36 млрд. куб. м годишно. След одобреното от Брюксел изключение от изискванията Третия енергиен пакет, на практика "Газпром" получи правото да ползва пълната мощност на тръбата, но при условие, че предоставя поне 10 процента от капацитета на други доставчици.

От декември "Газпром" започна да увеличава натоварването на ОПАЛ, купувайки мощности на търгове.

Полското правителство обаче обжалва решението на ЕК пред Съда на ЕК, който в края на декември отмени разрешението за ползване на пълния капацитет.

Споделяне

Още от Бизнес