"Газпром" не изключва спиране на руския газ за Европа

"Газпром" не изключва спиране на руския газ за Европа

"Газпром" не изключва потенциално прекъсване в транзита на руски газ за Европа. Това се посочва в отчета на руския газов холдинг за 2013 година, съобщи ИТАР-ТАСС във вторник.

 

"Може да се създаде ситуация, при която "Газпром" няма да може да предотврати потенциално прекъсване на транзита на газа през територията на Украйна, Беларус и Молдова", се посочва в отчета.

 

Ръководството отбелязва, че "е имало случаи, когато доставките на газ, предназначени за европейските потребители, са били пренасочвани заради разногласия със страните от бившия Съветски съюз, през чиято територия се транзитира газът".

 

"Всяко прекъсване на транзита през територията на Украйна, Беларус и Молдова, включително потенциалното отклоняване на газа, доставян за Европа, може да доведе до това, че "Газпром" да не е в състояние да изпълни задълженията си за доставките на газ на европейските потребители.

 

Продължаващата политическа и икономическа криза в Украйна засилва опасенията, че украинският контрагент на "Газпром" няма да може да изпълни задълженията си по транзита на газа и ще прибегне до отклоняване на газ, предназначен за потребителите в Европа, а това пък може отрицателно да повлияе на резултатите от нашата дейност и нашето финансово положение", се посочва в отчета.

 

За да намали тези рискове, "Газпром" постепенно преминава към общоприети в световния газов бизнес принципи и механизми на пазарното ценообразуване за газа, който се внася от страните от бившия Съветски съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България