Еврокомисарят за европейския Енергиен съюз Марош Шефчович:

"Газпром" не може просто така да смени Украйна с "Турски поток"

В договорите ясно пише къде трябва да се доставя руският газ и това не е турско-гръцката граница

Марош Шефчович

Преди да се обяви такова сериозно решение като смяната на Украйна като транзитен маршрут за руските газови доставки до европейските потребители с бъдещия "Турски поток", по-добре беше то първо да се обсъди – особено с Европейския съюз, който е най-важният потребител за "Газпром". Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за бъдещия европейски Енергиен съюз Марош Шефчович в интервю за руското издание РБК.

След среща на Шефчович с шефа на "Газпром" Алексей Милер в Москва миналата седмица представителят на руския монополист съобщи, че до 2020 г. Украйна вече няма да е транзитираща страна за руския газ и се сменя с "Турски поток", който от своя страна ще замести окончателно прекратения "Южен поток".

Еврокомисарят обяснява в интервюто, че е бил много изненадан от това решение, защото "ние сме най-големият вносител на енергия в света". "Ежегодно ние плащаме 400 млрд. евро за енергия. Ние сме добър купувач, плащаме навреме, в твърда валута и винаги спазваме условията на договорите. Затова и бях толкова удивен. Ние трябва да анализираме това решение, но аз мисля, че то нарушава сегашните договори (с "Газпром") – в тях ясно е записано къде трябва да се доставя газът и това не е границата на Турция с Гърция", каза Шефчович.

Той допълва, че при срещата си с Милер е предложил да бъдат рационални и практични при решаването на такива въпроси, защото Турция има нужда от 14-15 млрд. куб. м годишно, а Югоизточна Европа – 10-15 млрд. куб. м. "Какво се планира за останалите обеми (капацитетът на "Турски поток" трябва да е 63 млрд. куб. м – б. ред.)? Защо се изключва напълно Украйна – не смятам, че това е добро, справедливо и икономически целесъобразно", смята еврокомисарят. Той също така посочва, че Брюксел не знае каква е позицията на Турция по този въпрос, няма информация за мнението на газопреносния оператор.

"Неоснователни са заплахите, че ще купуваме газ от "Турски поток", коментира и председателят на енергийната комисия в българския парламент Делян Добрев по време на деветата среща на правителството с бизнеса във вторник. "Според сегашния ни договор с "Газпром" има фиксирана точка за влизане на доставките, освен това в транзитния договор имаме 90% клауза '"ship or pay" (пренасяй или плащай, която гарантира таксите за 90 процента от договорените доставки, дори и да не са изпълнени от "Газпром" – б. ред.), така че при промяна на условията на договорите можем да защитим интереса си", каза депутатът.

Шефчович допълва, че Евросъюзът събира страните от Югоизточна Европа,за да се обсъди замяната на газопровода "Южен поток" като на срещата ще бъде поканен и руският енергиен министър Александър Новак. Освен това през февруари ще бъде представена стратегията за сформирането на европейския Енергиен съюз. Очаква се това да стане на среща в София, според предишни изявления на Шефчович след среща в българския премиер Бойко Борисов в Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов каза във вторник, че вероятно тази среща ще е на 21 февруари.

"Трябва среща на високо ниво със страните от Югоизточна Европа, за да обсъдим енергиен план за района, какво правим с интерконекторите, с желанието на България да построи газов хъб, как ще се подредят по приоритет всички планирани инфраструктурни проекти, как да помогнем на тези държави да се интегрират с европейската газова система, каква ще е ролята на Южния газов коридор с газ от Азербайджан", посочва еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес