“Газпром” обсъжда с Румъния строеж на газохранилище

Дискусии по проект за строеж на газохранилище в Румъния започва руската газова компания “Газпром” в понеделник и вторник, съобщи ИТАР-ТАСС. Ръководството на монополиста се среща с представители на румънската “Ромгаз” и на Министерството на икономиката и търговията на Румъния, съобщи

директорът на “Ромгаз” Алекс Жакоб. Двете страни ще обсъдят и възможността за директни доставки на руски газ, тъй като в момента Румъния плащала едни от най-високите цени за синьото гориво.

Проектът за строеж на газохранилище в Румъния предвижда съоръжението да е с вместимост 2 млрд. кубични метра. Стойността му е 250 млн. евро и се предвижда да е близо до град Мъръчинеле, североизточна Румъния.

Този въпрос бе повдигнат още по време на визитата на заместник председателя на Газпром Александър Медведев в Румъния през 2006 година.

Според Жакоб друга важна тема на преговорите ще бъдат възможностите за директни доставки на руски газ в Румъния. В момента страната купува руски природен газ на цена от 285 долара за кубичен метър, като международните компании посредници прибират от тази сума по 50 долара за всеки 1000 кубични метра газ.

Румъния внася ежегодно около 5 млрд. кубични метра руски природен газ, което е около една трета от нуждите на страната от синьо гориво.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?