"Газпром" обяви, че китайската сделка ще повлияе цените в Европа

Милер описа мрачно състояние на газовия европазар и прогнозира битка за руското синьо гориво

Алексей Милер

Сключеният от Русия голям газов договор с Китай може да окаже влияние върху цената на природния газ в Европа, заяви президентът на руската "Газпром" Алексей Милер в петък по време на провеждащия се в Санкт Петербург Международен икономически форум, цитиран от Ройтерс и руски медии.

 

На 21 май "Газпром" и Китайската национална петролна корпорация подписаха на фона на охладнели отношения с Евросъюза 30-годишен контракт за общо 400 млрд. долара за годишна доставка от 38 млрд. куб. м. Това е почти една четвърт от сегашните руски газови доставки до Европа и Турция. В петък руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че цената за Китай ще е почти 350 долара за 1000 куб. м, което е под текущите средни тарифи за ЕС от 370-380 долара.

 

Шефът на газовия монополист подчерта в Петербург, че с подписването на договора е започнала конкуренцията между Европа и страните от Азиатско-тихоокеанския район за руския газ, транспортиран по тръбопроводи. Той обяви също така, че Европа е загубила в конкурентната битка с втечнения природен газ.

 

"Ние – Русия, "Газпром", открихме за себе си азиатския газов пазар. Може да се предположи, че подписването на този договор ще окаже влияние на цените на газа за европейския пазар. От вчера започна конкуренцията за руските газови ресурси", заяви Милер пред икономическия форум. Той не каза в каква посока ще се движат цените на руската суровина за Европа, чиито държави в последните години постигнаха значителни отстъпки в цената от газовия концерн, а в последните месеци са под постоянна заплаха за срив на газовите доставки заради политическия конфликт между Москва и Киев, пише Ройтерс.

 

Според анализатори обаче това е "дрънкане на оръжия" и опит за сплашване на Европа с появата на нов потребител на руския газ"

 

Зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев обяви, че компанията му ще получи от Китай аванс от 25 млрд. долара в рамките на газовото споразумение. По думите му това "принципно е договорено, детайлите се обсъждат". На въпрос дали базовата цена за Китай е над 350 долара за 1000 куб. м, той отвърна с: "О-о-о, и още как!" и допълни, че " в момента всяка домакиня иска да знае цената на газа, но това е неуместно".

 

Руското издание "Комерсант" посочва, че получаването на милиардния аванс от Китай ще намали кредитното бреме на "Газпром", която в противен случай ще трябва да поеме инвестиция от 55 млрд. долара за усвояване на Чаяндинското и Ковиктинското находище и строежа на газопровода "Силата на Сибир".

 

В рамките на форума в Петербург Алексей Милер обяви, че Европа е загубила в конкурентната битка за втечнения газ, предаде РИА Новости. По думите му в момента натоварването на терминалите за регазификация на природен газ в Европа е само 22 процента, докато през 2009 г. мощностите им са работели 90 на сто.

 

Шефът на "Газпром" отбеляза още, че в Европа намалява и добивът на собствен газ, включително в големите страни-износителки като Норвегия и Великобритания. Падат доставките и от Северна Африка и Близкия Изток, посочи Милер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес