"Газпром" обяви, че Полша иска газ от "Северен поток 2"

Възможно било отклонение от газопровода и до Великобритания

Трасето на "Северен поток 2"

Полша е поискала от "Газпром" да ѝ доставя 11 млрд. куб. м. природен газ по бъдещия газопровод "Северен поток 2", заяви вицепрезидентът на руския концерн Александър Медведев пред журналисти в Берлин в четвъртък на международна конференция "Перспективи на енергийното сътрудничество Русия-Европейски съюз. Газов аспект", организирана от Руското газово общество.

Така той потвърди изявление от по-рано на представителя на друг от акционерите в проекта "Северен поток 2" – Тис Тисен от "Винтерсхал" (Wintershall).

"В рамките на запитване за транспортните мощности полската страна поиска (доставка на газ), за какво е все едно", каза Медведев.

Информацията е изненадваща на фона на това, че Полша е един от най-яростните противници на разширението на съществуващия газопровод "Северен поток" от Русия по дъното на Балтийско море до Северна Германия. С още седем държави от ЕС Варшава подписа писмо до ЕК с възражения срещу "Северен поток 2" като аргументът им е, че проектът съществено ще повлияе развитието на газовия пазар и модела на транзитиране на суровината в региона, особено на транзитния маршрут през Украйна.

Само преди ден пък полската министър-председателка Беата Шидло на среща с германския канцлер Ангела Меркел заяви, че "Северен поток 2" разделя Европа. Меркел от своя страна заяви, че Европейската комисия ще обсъди дали проектът съответства на европейските правни условия и че страни като Словакия или Украйна не бива да бъдат напълно откъснати от преноса на газ заради "Северен поток 2". Шилдо обаче сложи въпроса за строежа на газопровода в графата "спорни"в отношенията с Германия и обяви, че "за Полша най-главното е енергийната сигурност".

Сега, по думите на Медведев, Полша, както и много други желаещи проявявали интерес към бъдещата процедура по заявяване на капацитет от мощността на бъдещия газопровод. Пазарният тест ще се проведе през 2017 г., но вицепрезидентът на "Газпром" отказа подробности. Той обаче съобщи, че тази есен ще се проведе търгът за избор на изпълнител на наземната част на тръбопровода.

Медведев коментира, че реализацията на "Северен поток 2" няма да влоши, а ще подобри положението на Полша, тъй като "възможностите за реверсивни доставки до Полша през Германия само ще се увеличат"

"Нещо повече, за да укрепим този проект, ние, без да чакаме да изтече срокът на сегашния ни договор, предложихме на полските колеги да подпишем още сега нов контракт за 25-30 години, но за съжаление още не сме получили отговор на въпроса", добави Медведев, цитиран от РИА Новости.

Според руските медии полският енергиен регулатор нарочно бави разрешителното за строежа на подводната част от "Северен поток 2" в Балтийско море.

Медведев също така коментира, че "Газпром" ще определи начина на доставка на газ за Великобритания въз основа на икономическата целесъобразност и допусна възможността да има и отклонение от газопровода "Северен поток 2".

"Северен поток 2" предвижда да бъдат построени две подводни газопроводни линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно. Проектът се изпълнява от компанията "Ню юръпиън пайплайн" (New European Pipeline), в която "Газпром" държи контрола с 51 процента, а германските Е.ОН (E.ON) и "Винтерсхал", австрийската "О Ем Ви" (OMV), както британско-холандската "Шел" (Shell) - по 10 процента. Френската "Анжи" (Engie) притежава 9 процента

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?