"Газпром" обяви, че спира газа през Украйна, ако няма нов транзитен договор

"Газпром" обяви, че спира газа през Украйна, ако няма нов транзитен договор

Изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че компанията му е получила предупреждение от "Газпром", че ако не бъде подписан нов транзитен договор между Украйна и Русия, от 1 януари 2020 г. ще бъде прекратено захранването с руски газ на украинската газопреносна мрежа, предаде ТАСС в четвъртък.

"В изпратено от "Газпром" до "Нафтогаз" писмо черно на бяло пише, че от 1 януари в 10 часа московско време "Газпром" няма да има основание да доставя газ в украинско направление", съобщи Витренко в интервю за Дойче веле. По думите му с тази фраза от "Газпром" фактически са признали, че ще "прекроят тръбата", прекратявайки транзита на газ през системата на Украйна.

Без транзитен договор Украйна няма да има основание да доставя в Европа и намиращия се в момента в нейната система руски газ, твърди украинският газов шеф. Затова този газ ще бъде нагнетен в подземните хранилища на страната и ще се държи там, докато се появи законния му собственик. В същото време Витренко призна, че съществуват физически ограничения за нагнетяването на газа в подземните хранилища, тъй като техният капацитет е от 25 до 30 млрд. куб м., а в тях вече има 21 млрд. куб. м суровина.

В сряда шефът на "Нафтогаз" заяви, че споразумение за газа между Русия и Украйна трябва да бъде подписано не по-късно от 13 декември. "Ако това не стане, трябва да има някакво промеждутъчно решение или друго решение, смята той, но не поясни какви варианти има предвид.

Агенцията припомня, че в края на 2008 г. Киев и Москва не успяха да се разберат за новото споразумение за доставки на руски газ в Украйна и в резултат на това "Газпром" ги спря на 1 януари 2009 г., но продължи да осигурява договорените за Европа количества. "Нафтогаз" обаче започна да заделя част от транзитния газ за свои нужди и това доведе до най-големия срив на руските доставки на газ за Европа посред най-студения период на зимата, отбелязва руското издание.

Именно сключеният тогава в екстремни условия  договор за доставки на газ и транзит изтича на 31 декември 2019 г., но двете компании към момента не могат да се разберат за новите условия, въпреки участието на ЕК в преговорите.

Тристранните консултации продължават. Москва предлага пакетно решение, включващо отказ от взаимни съдебни претенции, които откъм украинска страна достигат 22 млрд. долара. Като резервен вариант Русия предлага продължаване с анекс за една година на сегашния контракт. Киев обаче не е съгласен на нито един от тези варианти.

Очаква се следващата среща във формат Русия, Украйна, Европейския съюз да се състои следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес