“Газпром” опитва да влезе в столичното парно през задния вход

“Газпром” опитва да влезе в столичното парно през задния вход

Руският газов гигант “Газпром” е декларирал финансовата си подкрепа за дружеството “Ню Енерджи Вижън”, което през юли 2006 г. бе скандално избрано без търг от Столичния общински съвет за изграждане на инсталации за производство на електричество от мощностите на “Топлофикация - София” (т.нар. когенереция). Това научи в четвъртък Mediapool от отлично запознати източници в Столична община (СО) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Подкрепата на газовия монополист се тълкува като опит да влезе косвено в столичното парно,  към чиято приватизация "Газпром" не крие апетитите си. От чисто пазарна гледна точка големите енергийни компании виждат в изграждането на системи за когенерация първата стъпка към гарантиране на своето участие в закупуването на “Топлофикация - София”. Притежаването на инсталации за производство към ТЕЦ-овете на предприятието ще бъде разглеждано като сериозно предимство от бъдещия консултант за приватизацията на дружеството.

Офертата на "Ню Енерджи Вижън", срещу чийто избор миналата година скочи миноритарният собственик в столичното парно МИЕ, вече се разглежда от ведомството и кметството. Очаква се конкретното предложение да бъде внесено за гласуване пред новия състав на Столичния общински съвет малко след Нова година.

Компанията иска да инвестира 25 милиона евро за построяването на когенерацията в ТЕЦ "Земляне" като е представила референциите на "Газпром" за осигуряването на средствата. Справка в Дакси сочи, че “Ню Енерджи Вижън” е регистрирана през декември 2004 г. с капитал от 50 хил. лв. и се занимава с архитектурни и инженерни дейности и технически консултации. Собственик на 98 на сто от акциите е Цветан Благоев Джигански, един процент е на британската “Енерджи енд инфрастръкчър консултинг” ООД.

Запознати с обсъжданията на “Московска” 33 и МИЕ твърдят, че тази оферта остава най-предпочитана заради предложението на "Ню Енерджи Вижън" сами да финансират строежа на когенерацията, докато останалите кандидати за енергийната мощност искали да създават смесено дружество с "Топлофикация-София". Общината обаче оценява като неприемливо заделянето на средства от закъсалото финансово топлоснабдително дружество и затова предпочитанията се наклонили към "Ню Енерджи Вижън".

Повторният избор на частната компания изглежда предрешен, въпреки че критериите, по които ще се оценяват инвестиционните предложения за изграждането на когенерация в столичното парно все още не са изготвени. Членове на бившия вече общински съвет твърдят, че основното изискване щяло да бъде цената на парното след въвеждането и на електропроизводство, а офертата на “Ню Енерджи Вижън” била за намаляване на тарифата на топлинната енергия на 25 лева на МВтч при сегашна стойност от 60 лева на МВтч. Поевтиняването щяло да е за сметка на печалбата от продаденото електричество на НЕК.  

Проектът ще стартира само към един от ТЕЦ-овете в системата на предприятието. Срокът за неговата реализация е между 15 и 18 месеца. Контролът върху постъпващото гориво, произведената топлоенергия и електричество в инсталациите ще бъде осъществяван от столичното парно и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Другата компания, която е напреднала в процедурите за изграждане на когенерация, е италианската “Електроенергия”.

"Газпром" прояви официално интерес към покупката на “Топлофикация - София” миналата година. Освен тях запитвания за участие в процедура за приватизация на дружеството са отправени от френската енергийна компания “Далкия”, италианците “Енел”, австрийската EVN, германския гигант E.ON, чешката CEZ и гръцката Пи Пи Си, която не успя да купи ТЕЦ "Бобов дол".

Въпреки големия интерес към столичното топлоснабдително дружество, от МИЕ и Столична община са изпаднали в абсурдната ситуация да не могат да стартират процедурата по избор на консултант за сделката. Причината е невъзможност да се намерят 1.5 милиона евро, с които да му се плати.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?