"Газпром" опроверга интерес към дела на Абу Даби в OMV

"Газпром" няма интерес да купи дела на инвестиционния фонд "Ай Пи ай Си" (IPIC) от Абу Даби в австрийската петролна и газова компания "О Ем Ви" (OMV), заяви пред Ройтерс зам.-шефът на руския газов концерн Александър Медведев в петък.

"Това не е вярно", каза Медведев по повод информациите, че компанията му води преговори за придобиването на дела от 24.9 на сто в OMV, принадлежащ на IPIC.

Слуховете за подобна сделка дойдоха след като преди дни "Газпром" и OMV подписаха споразумение за строежа на газопровода "Южен поток" на австрийска територия и обявиха инвестиционно решение за 200 млн. евро за проекта. Тогава "Газпром" каза, че има интерес да придобие дял в газоразпределителния център "Баумгартен", докъдето ще стига "Южен поток" и който се притежава от OMV.

Ройтерс коментира, че подписвайки споразумението за "Южен поток", OMV практически е спасила проекта, в който се съмнява Европейската комисия след охладняването на отношенията ѝ с Москва заради конфликта в Украйна. В замяна австрийската компания получи възможност да транспортира но руската тръба собствените си количества газ, които планира да добива от находище в румънските води на Черно море.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?