“Газпром“ още не знае колко ще струва морският участък на “Южен поток"

“Газпром“ все още няма яснота колко ще излезе окончателната стойност на морския участък от газопровода “Южен поток“, който трябва да минава по дъното на Черно море до България, да прекоси Сърбия, Словения и Унгария и да стигне до Италия. Това съобщи зам.-шефът на руската газова компания Виталий Маркелов, цитиран от изданието РусЕнерджи в четвъртък.

 

Досега коментираните цени на проекта бяха, че морското трасе  ще струва 10 млрд. евро, а сухопътното - 6 млрд. евро, но по неофициални информации цената ще надхвърли 20 млрд. евро, като се коментира и стойност от 27 млрд. долара.

 

По думите на представителя на руския монополист засега върви подготвителна работа, водят се разговори за доставките на тръби за подводната и наземната част на тръбата и други съвещания по реализацията на проекта.

 

Маркелов припомни, че през декември 2012 г. компанията започна изграждането на руска територия на система от газопроводи и компресорни станции, които да докарват суровината непосредствено до началната точка на “Южен поток“. В момента се работи по източния коридор, който е от 880 км и по него вече са заварени 230 км линейни магистрални газопровода. Със западния коридор ще се заемем по-късно, каза зам.-шефът на “Газпром“.

 

Той също така е убеден, че ще нараства търсенето на руския газ както в Европа, така и на вътрешния пазар. “За година можем да добиваме около 600 млрд. куб. м, но това се определя от търсенето“, посочва Маркелов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес