"Газпром" отчита рекорден износ на газ заради студовете в Европа

Цените литнаха с 30 на сто

"Газпром" отчита рекорден износ на газ заради студовете в Европа

През изтеклата седмица "Газпром" отбеляза абсолютни рекордни по износ на газ благодарение на рязкото застудяване в Европа. Ниските температури и изтощените в края на зимата запаси на европейските газохранилища доведоха до повишаване на цените на газа на спотовия пазар с над 30%. Прогнозите за новата седмица са за усилване на студовете.

Освен непосредствения ръст на износа, "Газпром" може да спечели и от намалените запази с подземните газохранилища, което ще се отрази позитивно на летните продажби на руския монополист, отбелязва в."Комерсант".

Руската държавна компания "Газпром" отчете в събота четвърти пореден ден на абсолютен максимум в дневния износ на газ за страните извън Общността на независимите държави (ОНД), информира ТАСС.


Новият исторически рекорд, отбелязан на 24 февруари, е 655.2 млн. куб метра. Това е увеличение с 2.4 млн. куб метра спрямо предходния рекорд, поставен на 23 февруари, съобщава газовият холдинг.

При това новият максимум е поставен в събота - почивен ден, когато потреблението на газ на чуждестранните купувачи по правило се понижава до минимални стойности за седмицата, допълва компанията.

Ръководителят на концерна Алексей Милер съобщи по-рано, че през 2017 г. "Газпром" е увеличил добива на газ спрямо 2016 г. с 12.4 на сто до 472 млрд. куб метра, а износа на газ за Европа - с 8.1 на сто до 193.6 млрд. куб метра.

През 2017 г. е нараснал вносът на руски газ в страните от Северозападна и Централна Европа. Рекорден обем синьо гориво е подаден към Германия – 53.4 млрд. куб метра (+7.1 на сто), исторически рекорд е поставен при вноса в Австрия (+40 на сто) до 8.5 млрд. куб метра и в Холандия (+9.7 на сто) до 4.6 млрд. куб метра.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес