"Газпром" открехна вратата за възобновяване на "Турски поток"

"Газпром" открехна вратата за възобновяване на "Турски поток"

"Газпром" е отворена за диалог по възможното възобновяване на проекта за строителство на газопровода "Турски поток", съобщи говорителят на руския холдинг Сергей Куприянов, цитиран от агенция ТАСС във вторник.

Изявлението му идва ден, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган в писмо до руския си колега Владимир Путин поиска извинение за сваления през ноември миналата година руски бомбардировач заради нарушаване на турското въздушно пространство по границата със Сирия. Ердоган също така призова за възстановяване на традиционните приятелски отношения между двете страни.

Това се счита за стъпка от страна на Анкара за затопляне на политическите и икономически отношения между двете държави, които след инцидента с руския Су-24 бяха силно влошени.
Като резултат от смразяването на връзките между Турция и Русия бе прекратена работата по проекта "Турски поток". През февруари представителят на "Газпром" Олег Аксютин заяви, че срокът за реализацията на проекта ще се уточни след нормализирането на руско-турските взаимоотношения и след подписването на междуправителствено споразумение.

Проектът "Турски поток" за пренос на руски газ по дъното на Черно море до Турция се роди през декември 2014 г., след като руският президент Владимир Путин на среща с Ердоган в Анкара обяви, че Москва слага точка на проекта "Южен поток", който имаше цел да транспортира суровината през България, Сърбия и Унгария до Австрия.

Плановете за "Турски поток" бяха да има четири тръби с общ капацитет 63 млрд. куб. м годишно, от които 16 млрд. куб. м за нуждите на Турция, а останалите да се доставят в газов хъб на границата на Турция с Гърция. В хода на преговорите обаче бяха предвидени най-различни варианти, включително само за една тръба.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?