"Газпром" отрече да обмисля съкращение на персонала с 15-25%

"Газпром" отрече да обмисля съкращение на персонала с 15-25%

"Газпром" отрече информациите да обмисля в сегашния момент съкращение на персонала си с 15-25 на сто. Това заяви говорителят на компанията Сергей Куприянов във вторник. По-рано през деня руската агенция "Интерфакс" съобщи, цитирайки свой източник на информация, че уволненията може да засегнат не само компанията майка, но и дъщерните ѝ фирми.

"Да се изключи възможността за оптимизация на персонала в бъдеще, би било неправилно, но информацията, че в момента се обмисля намаляване числеността на състава, не отговаря на истината", кака Куприянов.

Според източника на "Интерфакс", на подразделения на газовия концерн е поръчано до края на 2014 г. да представят предложения за ново щатно разписание, а до края на 2015 г. новата кадрова конфигурация да бъде приложена на практика.

Според аналитици обаче, тъй като компанията вече има решения за създаване на нови подразделения, е възможно и да не стана въпрос за действително съкращаване на персонал. Например през тази година "Газпром" създаде департамент по борсовата търговия с над 60 души персонал. Има решение за сформиране на нов департамент по технологично развитие, а вместо департамент по инвестициите да има такъв по строителството.

От самата газова компания не коментират информацията за възможни съкращения.

Изданието припомня, че през 2013 г. средносписъчната численост на персонала на групата "Газпром" е била 459 500 души. През последните три години персоналът на газовата група е нараствал средно с 4.7 на сто годишно, а на ръководството – с 8 процента.

Последните съкращения в "Газпром" бяха през 2008 г., когато работещите бяха намалени с 16 процента.

Споделяне

Още от Бизнес