“Газпром“ отвързва цените на газа от нефтените

Руската “Газпром“ и германската “Е.ОН Рургаз“ договориха частично отпадане на обвързването на цената на природния газ от световните цени на нефтените продукти, съобщи пред “Ханделсблат“ шефът на “Рургаз“ Бернхард Ройтерсберг, предаде “Ройтерс“.

“Необходимо е доработването на детайлите, но базовото споразумение с шефа на “Газпром“ Алексей Милер е постигнато“, каза Ройтерсберг. По думите му делът на суровината, чиито цени няма да са обвързани с нефтените, е двуцифрен.

Така ще отпадне 30-годишната практика газовите тарифи да следват петролните и вече част от тях ще зависят от спотовите цени на синьото гориво.

Споразумението с “Рургаз“ може да доведе до преразглеждане на действащата от десетилетия система за разплащането на клиентите на “Газпром“. Според прогнозите през 2011 г. цените на спотовия пазар и тези по дългосрочните договори, обвързани с нефнетите цени, ще се изравнят.

В същото време “Газпром“, която е най-големият производител на газ в света, получи правото да внася втечнен природен газ в САЩ, предаде агенция “Блумбърг“ в петък.

Това ще е възможно, след като американската Федерална комисия по енергийно регулиране е одобрила сделка между намиращата се в структурата на монополиста “Газпром Маркетинг енд Трейдинг“ и американския филиал на норвежката “Статойл“. Договорът им е за внос на 200 млн. куб. м газ дневно през терминала за регазификация на втечнено синьо гориво в Мериленд.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?