"Газпром" пак плаши, че може да спре доставките за Европа

"Газпром" предупреди Украйна, че може да спре газовите доставки за Европа през нейна територия, ако тя осъществи намерението си да модернизира тръбите на нейна територия без да се консултира с Москва, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Гневната реакция на руския газов монополист идва, след като Европа прие плана на Украйна за модернизиране на газопреносната ѝ инфраструктура, чрез се транзитира руски газ за ЕС. Планът бе обсъден в понеделник на специална конференция в Брюксел и предвижда инвестиции, които да повишат капацитета на газопреносната мрежа от сегашните 140 млрд. куб. м. годишно с още 60 млрд. куб. м. Руският премиер Владимир Путин заяви обаче, че Москва може да преразгледа отношенията си с Брюксел, ако интересите ѝ бъдат игнорирани.

В официално съобщение на "Газпром" се посочва, че всяка намеса в изградената по време на бившия СССР мрежа от тръбопроводи без участието на Русия ще доведе до прекъсването на газовите доставки за Европа.

"Всяко неодобрена от Москва промяна в газопреносната мрежа на Украйна ще има незабавен ефект не само върху транзитните доставки, но ще засегне и добива в Русия и Централна Азия, предизвиквайки непредсказуеми последствия за цялата евразийска територия", се казва в изявлението на директор на департамента за транспортиране на газ, подземните хранилища и добива в "Газпром" Олег Аксютин.

Ройтерс отбелязва, че до момента нито Путин, нито някой друг официален руски представител не е казал какво точно не харесва в плана на Украйна, но според анализатори той може да намали ролята на Русия като световен енергиен доставчик и да се отрази на печалбите ѝ.

Според коментари в руските медии в Москва “са се хванали за главата“, когато са прочели внимателно подписаната в Брюксел от Украйна и ЕС декларация.

На първо място безпокойството е предизвикано от предвиденото предоставяне на възможност на европейски фирми да закупуват руски газ на източната граница на Украйна. По този начин Русия губи достъпа до най-апетитния дял от пазара – продажбите на дребно за крайните потребители и остава само като търговец на едро.

Вторият смущаващ за Москва момент е намерението от украинската „Нафтогаз“, която купува руски газ за Украйна, да бъде отделено днешното ѝ дъщерно дружество „Укртрансгаз“, което се занимава с газовия транзит на Запад. Така „Газпром“ според руските медии завинаги ще се прости с мечтата да придобие собственост върху газопреносната система на Украйна заради дълговете на “Нафтогаз“.

Освен това независимостта на “Укртрансгаз“, наблюдението върху него от страна европейските кредитори и въвеждането на прозрачен механизъм за формирането на тарифите на транзит неминуемо ще доведат до съществено покачване на тези тарифи.

И накрая – голямото притеснение на “Газпром“ е, че увеличаването на капацитета на украинската газопреносна мрежа ще направи ненужни алтернативните трасета “Южен поток“ и “Северен поток“.

“Потоците – и северния, и южния – поставят Европа в зависимост от Русия. Но разширяването на газопреносната система на Украйна под европейски надзор вече поставя в зависимост самата Русия“, пише в своя коментар руското електронно издание Лента.ру.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?