“Газпром” планира многомилиарден кредит

“Газпром” планира многомилиарден кредит
“Газпром” възнамерява да излезе на кредитния пазар с цел привличане на многомилиарден кредит, предаде Интерфакс, като позовава на агенция Thomson Financial. Руският газов гигант освен това е дал на банките Morgan Stanley и Credit Suisse мандат да организират емисия на еврооблигации за 2 милиарда долара, като цената за размяната им ще бъде определена до края на месеца. След това ще има още една емисия (чрез ABN Amro и Deutsche Bank) за същия обем.

Според данни на агенцията, постъпленията могат да бъдат използвани за финансиране на покупката на дела на “Газпром” в “Сахалин - 2”

Англо-холандската Royal Dutch Shell и японските Mitsui и Mitsubishi бяха принудени да предадат на руския монополист контрола върху “Сахалин -2” -един от най-крупните петролно-газови проекти в света, на стойност 22 милиарда долара. Двете западни компании направиха този ход след дълъг натиск от страна на руското правителство и заради възможността да загубят изобщо лиценза си в Русия.

През декември м.г. “Газпром” се договори с акционерите на “Сахалин-2” да придобие 50% плюс една акции от оператора на проекта Sakhalin Energy Investment Company Ltd за 7,45 млрд. долара.

Предстоящият кредит ще е първият, след като рейтингът на “Газпром” бе повишен до А3 по версията на агенция Moody's, което може да стане индикатор за доходността на заемите на руската компания.

Споделяне

Още от Бизнес