“Газпром” планира многомилиарден кредит

“Газпром” планира многомилиарден кредит
“Газпром” възнамерява да излезе на кредитния пазар с цел привличане на многомилиарден кредит, предаде Интерфакс, като позовава на агенция Thomson Financial. Руският газов гигант освен това е дал на банките Morgan Stanley и Credit Suisse мандат да организират емисия на еврооблигации за 2 милиарда долара, като цената за размяната им ще бъде определена до края на месеца. След това ще има още една емисия (чрез ABN Amro и Deutsche Bank) за същия обем.

Според данни на агенцията, постъпленията могат да бъдат използвани за финансиране на покупката на дела на “Газпром” в “Сахалин - 2”

Англо-холандската Royal Dutch Shell и японските Mitsui и Mitsubishi бяха принудени да предадат на руския монополист контрола върху “Сахалин -2” -един от най-крупните петролно-газови проекти в света, на стойност 22 милиарда долара. Двете западни компании направиха този ход след дълъг натиск от страна на руското правителство и заради възможността да загубят изобщо лиценза си в Русия.

През декември м.г. “Газпром” се договори с акционерите на “Сахалин-2” да придобие 50% плюс една акции от оператора на проекта Sakhalin Energy Investment Company Ltd за 7,45 млрд. долара.

Предстоящият кредит ще е първият, след като рейтингът на “Газпром” бе повишен до А3 по версията на агенция Moody's, което може да стане индикатор за доходността на заемите на руската компания.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?